7/10/2007

Laureaten Cultuurgala 2007 Knokke-Heist

Bibliotheekprijs Anny Sabbe – Corthier

De bibliotheekprijs gaat dit jaar naar iemand die zich al meer dan 15 jaar inzet voor leesbevordering in Knokke-Heist. We leerden mevrouw Anny Sabbe kennen als actieve ambassadrice voor de literaire avonden van Moritoen in het begin van de jaren ’90.
In deze samenwerking bood zij de mensen de kans om kennis te maken met auteurs als Christine D’Haen, Leo Pleysier, Geertrui Daem of Ivo Michiels. Als bestuurslid van Moritoen was mevrouw Sabbe altijd aanwezig en verzorgde zij de plaatselijke organisatie.

In 1997 was mevrouw Sabbe de motor voor het opstarten van de leesclub binnen CMBV Duinbergen en later voor Markant Knokke. Over deze tien jaar bracht zij tientallen mensen samen om te praten over boeiende boeken die ze gelezen hadden. De enthousiaste lezers van Markant zullen vanaf najaar 2007 deelnemen aan de leesclubactiviteiten van de bibliotheek.

Als bestuurslid van Markant is mevrouw Sabbe ook de drijvende kracht achter de literaire zondagvoormiddag in het kader van het Poëziefeest. Samen met de bibliotheek organiseerde Markant boeiende gesprekken over poëzie met Jo Gisekin, Jooris Van Hulle en volgend jaar ook met Bart Moeyaert.

Mevrouw Sabbe is een trouwe lezer van “De Standaard der Letteren” en zij houdt deze literaire bijdragen zorgvuldig bij !

Levensloopprijs Tony Venneman

Gedurende zijn schooltijd in de Gemeenteschool en later bij de Broeders Xaverianen, was hij reeds een graag gehoorde solist. Met zijn kristalheldere sopraanstem kreeg hij de bijnaam de”Wiener Zanger Knab van Knokke”.

In 1965 werd hij stichtervoorzitter van musiceergroep “De Triooltjes” (gemeentelijke scholen, afdeling Knokke). De doelstelling was om de jeugd van deze scholen de mogelijkheid te bieden om na de lesuren op een speelse en creatieve manier kennis te laten maken met zang, blokfluit en het Orff-instrumentarium. Uit dit bescheiden begin groeide later een bloeiende muziekacademie.

Met een “groot hart” voor de amateuristische muziekbeoefening zette hij zich
vanaf 1980 in voor diverse West-Vlaamse en Zeeuwse muziekgezelschappen die op hem beroep deden als stemcoach, muzikaal adviseur of dirigent. Met name: jeugdkoor “De Sluise Rakkers”, operettegezelschap “De ZOMA” Oostburg, “Brassband Excelsior” Cadzand, Barbershop koor “The Seasound Singers” Vlissingen, “St.Cecilia” koor Sluis, “Loof Den Heer” Nieuwvliet, fanfare “Apollo” Sluis, fanfare “St.Cecilia - Willen is Kunnen” Westkapelle, Koninklijke Harmonie “De Zeegalm” Knokke-Heist.

Naast deze activiteiten, treed hij regelmatig op als pianist met “candle light music”.
Dit voor allerhande gelegenheden. Zijn voorkeur gaat uit naar het Franse chanson, musicalsongs, evergreens en het betere Nederlandse lied.

Als gevestigde waarde in het West-Vlaamse koorleven stichtte hij in 1985 het Brugs Vocaal Ensemble. Naast zijn pedagogische aanpak als muziekleraar is zijn grote sterkte de keuze en vooral de afwerking van het gekozen repertoire.

Sinds januari 2007 is Tony Venneman dirigent van een nieuw koor: het Cantic@Mare Ensemble te Knokke-Heist. Muziek vanaf de Renaissance tot en met de hedendaagse koorliteratuur komen in aanmerking in dit nieuwe koorproject. Zowel a cappella als werken met een orkestensemble behoren tot de mogelijkheden van deze groep. Cantic@Mare: een nieuw koor dat de muzikale klankkleur van onze badstad wil uitstralen.

Cultuurdrager 2007 Gilbert Van Caillie

Gilbert Van Caillie is sinds januari 1954 tot en met 31 december 2003 secretaris geweest van Davidsfonds Knokke. Dus 50 jaar onafgebroken bezig met de administratieve poot van onze vereniging. Dit lijkt al behoorlijk op een unicum.