10/10/2007

Bibliotheekweek start zaterdag

De bib het leven van A tot Z

Jaarlijks zet de bibliotheek in de tweede helft van oktober zijn beste beentje voor. Nationaal wordt dan de bibliotheekweek georganiseerd. Thema dit jaar is: De bib. Het leven van a tot z. Want in de bibliotheek vindt u de chaos van het volle leven, maar wel netjes gerangschikt. De bibliotheek biedt antwoorden en oplossingen voor iedereen, hoe oud, jong, zelfzeker of vertwijfeld U ook bent. Allesomvattend als a tot z. Ordelijk en betrouwbaar, maar met oneindig veel creatieve mogelijkheden. De Bibliotheekweek start op zaterdag 13 oktober met de traditionele verwendag en eindigt op zaterdag 20 oktober met een grootse tweedehandse boekenverkoop.

Klantendag zaterdag 13 oktober

Zowel in het filiaal Heist als in bibliotheek Scharpoord wordt u verwend op zaterdag 13 oktober.

Filiaal Heist, de Buze, Kerkstraat 32, 8301 Knokke-Heist

Klantendag in filiaal Heist, ook wel de Buze genaamd, staat helemaal in het teken van de letter B. Daarom wacht er een leuke verrassing voor alle leden met een familienaam of voornaam die begint met de letter B en die op klantendag een bezoekje brengen. Andere bezoekers krijgen een lettersoepje voorgeschoteld en worden ingewijd in de Bordeaux wijnen. Diëtiste Katia Cornelis, zorgt voor deskundige uitleg. De ‘Babelutte’ is een begrip in Heist. Op de klantendag mag de Babelutte zeker niet ontbreken in de Buze. Zo kunt U iets opsteken over de geschiedenis van de Babelutte en tegelijk ook het snoepje degusteren.
Wie deelneemt aan een rebus (jeugd) of een kruiswoordraadsel (volwassenen) kan bovendien een pakket Babelutten in de wacht slepen! (10.00 tot 12.30 uur)

Bibliotheek Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist

Om 11.00 uur wordt het startsein gegeven van de feestweek. Betsy Vreys van de plaatselijke KunstAcademie neemt het woord samen met haar leerlingen en brengt een boeiend stukje over het leven van A tot Z. Daarna neemt het Bérenger trio het roer over.
Deze muziekgroep van eigen bodem heeft tal van binnen- en buitenlandse optredens op zijn actief, o.m. in Zweden, Spanje, Nederland en Frankrijk. Door de jaren heen heeft het Bérenger Trio een eigen sound ontwikkeld en is het vooral bekend om zijn eigen interpretatie van instrumentale gipsyjazz. U krijgt een cocktail van gipsyswing gepresenteerd, overgoten met zuiderse klanken en met daarbij een portie swingende cultuurmuziekjes.
Geen feestelijke opening zonder feestelijk drankje! Om 11.15 uur, verrast Oxfam Wereldwinkel Knokke-Heist u op een uitheems aperitiefje en exotische hapjes.

Doorlopend wacht u een gevarieerd programma. Van 11.00 uur tot 17.00 uur kunt u uw licht opsteken bij verschillende mensen uit Knokke-Heist die door de reismicrobe gebeten zijn. Bent u van plan een reis naar Azië, Amerika, Afrika of Australië te maken? Of valt uw reisdoel binnen Europa ? U gaat na een bezoekje aan de bibliotheek van Knokke-Heist naar huis met een hoop praktische tips. Reizigers zullen advies geven over de gebruikte reisgidsen. De volgende personen staan u te woord: Chris van Maldeghem, Magali Van der Jeught, Peter De Vocht en Sandra Boerjan, Filip De Blieck, Mieke Desmet….

Doorlopend kunt u ook genieten van exposities en demonstraties over letters.

Letters in kant
Kantclub ’t Mentebolletje uit Blankenberge exposeert gekantkloste letters in bibliotheek Scharpoord. Een unieke gelegenheid om eens langs te komen en een demonstratie mee te pikken. (11.00-16.00 uur)
Letters in steen
Lettersteenkapper Christophe Annys demonstreert hoe letters in steen vorm krijgen. In de bibliotheek kunt u diverse werken van hem bewonderen. ( 13.30 tot 16.00 uur)
Letters op papier
Kalligraaf Dominique Deckers zet van 11.00 tot 16.00 uur letters op papier. Wie graag ingewijd
wordt in de wereld van de kalligrafie kan alvast een kijkje komen nemen

Letterspel : woordpuzzelwedstrijd
Van 13.30 tot 16.00 uur kan iedereen ouder dan 12 jaar deelnemen aan een woordpuzzelwedstrijd. Iedereen die graag puzzelt is welkom. Kom en neem deel aan de grootste woordpuzzelwedstrijd ooit in Knokke-Heist ! ( 13.30 tot 16.00 uur)

Als afsluiter van de klantendag kunt u om 16.00 uur een uitzonderlijk panelgesprek meemaken. De bibliotheek brengt een aantal exclusieve mensen samen. Deze mensen hebben allemaal hun levenspad verrijkt met uitzonderlijke expedities. Stein Tant, Björn Vandeweghe en Stef Maginelle overwonnen onlangs de Mount Everest. Katelijne Van Heukelom, auteur van ‘Eenzame hoogte’ was de drijvende kracht achter de expeditie ‘Beyond the white Guard’. Deze expeditie bracht haar en haar equipe in 2004 naar de hoogste berg van Amerika, Mount Aconcagua. Haar equipe bestond uit vrouwen uit allerlei landen die geconfronteerd waren met borstkanker. Interviewer Elke Vandersypen, journaliste Radio 1 met klimmicrobe, peilt naar hun ervaringen en drijfveren. Hoe veranderde deze expeditie hun leven en wat zijn nu hun toekomstplannen? Nadien biedt de bibliotheek u een glaasje te drinken aan en krijgt u de kans om uitgebreid na te praten. Een aanrader!

Tweedehandsboekenverkoop

Zaterdag 21 oktober van 10.00 tot 17.00 uur

De feestweek sluit af met een tweedehandse boekenverkoop in de hal van het cultuurcentrum Scharpoord aan de ingang van de bibliotheek. Jeugdboeken, volwassenenromans, informatieve boeken en tijdschriften worden u aangeboden aan een interessant prijsje.