25/10/2007

Helft van de Vlamingen nodigt inbrekers thuis uit

Nu de lange herfstavonden eraan komen, vragen de preventieadviseurs van de politie extra waakzaamheid voor inbrekers. De donkere maanden oktober tot maart zijn het inbraakgevoeligst. Volgens schadeverzekeraar Winterthur is de helft van de inbraken te vermijden. Enkele tips.

Negen minuten

Om de negen minuten wordt in België een woninginbraak gepleegd. Guido Van Bouwel van woningbeveiliging Safehouse-Peeters treedt de studie van Winterthur bij. “50% van de deursloten zijn kinderspel om open te breken.”

Tijdstip

Wanneer slaan inbrekers toe? - Meestal in de vooravond en tijdens de vroege nachtelijke uren. - Ruim twee op de drie inbraken gebeuren overdag tijdens weekdagen, vooral in wijken waar veel tweeverdieners wonen.

Deur en raam

Deursloten en raambeveiliging zijn cruciaal. Guido Van Bouwel van Safehouse-Peeters: “Een cilinder mag maximum drie millimeter uitsteken, ofwel moet er een veiligheidsrozet overheen. Anders steken dieven er een schroevendraaier achter en geraken ze in een wip binnen. Die rozetten en veiligheidssloten moeten dwars door de deur. Wie zich echt wil beveiligen, kan zich een meerpuntslot, een nachtslot of verzwaarde sloten met pennen aanschaffen. Voor appartementen is een gepantserde centrale toegangsdeur met kogelwerend glas interessant. Vergeet de raambeveiliging niet. Vooral raampjes naast de deur verdienen een raamslot om gaatjesboorders af te schrikken.”

Geef bewoonde indruk

Laat geen briefjes achter om te vertellen dat je weg bent, laat de garagedeur niet openstaan, zorg dat er ’s avonds een lichtje brandt (eventueel met tijdschakelaar) als je afwezig bent, gebruik een deurspionnetje... Achterzijde Veel mensen beveiligen hun voordeur maar vergeten de achterzijde, terwijl inbrekers bij voorkeur achteraan toeslaan omdat ze via de tuinen lopen. Het is interessant om ook achteraan een veiligheidslamp met bewegingsdetector te installeren. Hang de lamp hoog genoeg zodat ze niet onklaar kan worden gemaakt. Laat geen ladder of vuilcontainer in de tuin slingeren waar de inbrekers kunnen opstaan. Doe daarom je tuinhuis op slot. Snoei struikgewas Verhoog de zichtbaarheid rond je woonst door struiken te snoeien. Hoge betonnen muurtjes, hagen of andere afsluitingen verhogen je privacy, maar zeker niet je veiligheid.

Telefoon in slaapkamer

Neem je gsm mee in je slaapkamer. Het kan een nuttig middel zijn om de politie te verwittigen.

Rolluiken

Inbrekers hebben een hekel aan rolluiken. Laat ze in de vooravond al zakken. Rolluiken hebben eigenlijk alleen maar voordelen: slechts bij brand betekenen ze een gevaar.

Juwelen in cornflakes

Bewaar waardevolle spullen op een onverwachte plaats. Zo zal een dief minder gauw de juwelen in de cornflakesdoos in het keukenkastje vinden dan in een juwelenkistje in de slaapkamer. Ook spullen verstoppen op zolder en in de kelder is een goed idee, want inbrekers gaan daar zelden zoeken.

Inbraakadviseur

Veel politiezones hebben een eigen inbraakadviseur die op eenvoudige vraag een evaluatie van je huis komt maken en handige tips geeft.
Geduld?

Hoeveel geduld heeft een inbreker? Welgeteld drie minuten. Als het langer duurt, worden de risico’s te groot en geeft hij het op.