13/06/2007

Ferryways schepen naar Zeebrugge

Rederij en stouwerij Ferryways, de belangrijkste vrachtvervoerder in de Oostendse haven, stevent af op een faling. Dat zegt BTB-secretaris Renaud Vermote. Alle activiteiten zijn al stilgelegd. Ferryways, dat lijnen uitbaat tussen Oostende en Groot-Brittannië, werd nog maar pas overgenomen door de maritieme groep Cobelfret, die in Zeebrugge en Antwerpen opereert. De bonden hoopten dan ook dat Ferryways een goede toekomst had. Maar deze morgen werd aan de bonden meegedeeld dat na de overname bij nazicht van de boekhouding bleek dat er financiële problemen zijn. De banken staakten al hun betalingen.Vandaag bleek ook dat in de Britse havens niet meer wordt gelost voor Ferryways, waarop ook in Oostende deze avond alle activiteiten werden gestopt, aldus de vakbondsman. Vermote gaat ervan uit dat morgen bij de Brugse rechtbank van koophandel het faillissement wordt aangevraagd.

Vragen

Vermote heeft vragen bij de slechte financiële toestand die Cobelfret aanhaalt. Een grote groep als Cobelfret doet toch een grondige controle vooraleer een overname te doen, vraagt de BTB-secretaris zich af. Mogelijk wou Cobelfret de concurrentie in Oostende uitschakelen, luidt het.Bij Ferryways werken volgens Vermote een kleine 100 mensen: 45 havenarbeiders, een 50-tal bedienden en een vijftal arbeiders. De klanten zouden al zijn ingelicht en zoeken nu andere oplossingen. Bij Ferryways en Cobelfret was woensdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Naar Zeebrugge

In Zeebrugse havenkringen liep woensdagavond echter het gerucht dat een aantal van de Ferryways schepen volgende week vanuit Zeebrugge zullen worden ingezet op de routes naar Engeland. Nu vrijdag zou er mogelijk al een eerste proefvaart gehouden worden.