29/06/2007

Programma WereldBolle Heist

De WereldBolleprogrammatie 2007 werd zopas bekend gegeven. Het gaat om een reeks gratis wereldmuziekconcerten die elke dinsdag in juli en augustus worden gehouden op de Bolle in Heist. Onder de wereld- en folkbands die optreden: de Cluricauns, Indiara, Sois Belle, Kandoris, El Greco, enz. De aanvang is telkens om 21u.

3/7 CLURICAUNS

Cluricauns is een van de meest aanstekelijke Belgische folkbands met sterke live reputatie. Onlangs brachten ze een nieuwe, inmiddels 3de CD, 'RUSHIN BY' uit. De teksten van de meeste nummers op deze plaat handelen over de dolgedraaide tijd waarin we leven, dat we dikwijls te weinig stilstaan bij sommige gebeurtenissen... Vandaar ook de albumtitel.

10/7 RONNY MOSUSE

Een optreden in het kader van de 11 juliviering. Ik wilde na het succes van 'kom bij mij' uiteraard met 'altijd oktober' de beste Nederlandstalige popcd aller tijden maken. Omdat in het Nederlands alles zo duidelijk en zo breekbaar was probeerde ik zoveel mogelijk kwaliteitsfilters in te bouwen. Zo stelde ik me bij het componeren voor dat Marvin Gaye, de Finn Brothers en Bill Withers aan mijn keukentafel aan het kleurenwiezen waren. Als zij een nummer niet goed vonden vloog ik genadeloos terug mijn kot in.

17/7 INDIARA

IndiAra is een project op initiatief van Maya Sapera (danseres - choreografe), muzikaal gearrangeerd door Osama Abdulraso. IndiAra staat voor Indisch en Arabisch. Het is een kleurrijk totaalspektakel, met live muziek en een meeslepende choreografie van Indische, Arabische en Indo-Arabische dans. De muzikanten Azdine El-Jazzouli (percussie), Mahabub Khan (zang/harmonium), Melike (zang), Osama Abdulrasol (qanoun) en Sattar Khan (percussie/dubbele fl uit) tasten de grenzen tussen beide culturen af, terwijl Maya Sapera en Niki Constantinidu een netwerk van bewegingen en choreografieën weven.

31/7 SOIS BELLE

Muziek met moderne invloeden en instrumenten geworteld in de traditionele muziek, dat is wat Sois Belle brengt. Naast nieuwe teksten met traditionele ondertoon gebruikt Sois Belle ook oude liederen waarrond een hedendaagse compositie wordt uitgewerkt. Sois Belle is duidelijk een product van de folkevolutie in Vlaanderen en loopt daarmee in de sporen van Kadril, Ambrozijn, Fluxus en zovele andere groepen uit de hedendaagse Vlaamse folkscene. Zelf noemen ze het voor het gemak ‘folkpop’ met veel aandacht voor arrangementen en compositie. Swingende en dansbare nummers worden afgewisseld met intiemere luisterliedjes waarbij de vocaliteit van de groep duidelijk op de voorgrond komt

7/8 KANDORIS

De 3 lady’s maken met hun stemmen een uitdagende, maar ook heel kleurrijke en vaak zelfs goddelijke harmonie. Alsof dit nog niet genoeg was, spelen zij ook nog instrumenten, zoals dwarsfluit, blokfluiten, viool en 5-string banjo. Met hun mannelijk gezelschap kan de pret zeker niet op! Zij zetten nog kracht bij met hun basgitaar, gitaar, 5-string banjo, concertina en mondharmonica. Maar zelfs zingen mogen ze, zodoende klinkt Kandrois vaak zesstemmig! Dit spektakel speelt zich af in een combinatie van eigen nummers, traditionals en eigenzinnig bewerkte covers. Zelf zijn ze dol op oude speelse country songs, maar zij voelen zich ook perfect thuis in genres zoals Ierse, Engelse, Amerikaanse folk, gospels, bluegrass en cajun. Zelfs van een vleugje Nederlands of Antwerps schrikken zij niet!

14/8 BELGRECO

Belgreco bestaat uit professionele muzikanten die een gevarieerd Grieks repertoire brengen op bouzouki en gitaar. Het programma omhelst Dimotika (Griekse volksmuziek), typische Rèbètica (muziek uit de jaren 30), Laïka of populaire muziek, folkloristische dansen, ballades, hedendaagse nummers en ook eigen werk.. De meerstemmig gezongen liederen worden afgewisseld met instrumentaal werk.

21/8 ET ENCORE

In 1995 richten 5 folkies Et Encore op. Een repertoire van Ierse klassiekers en andere populaire nummers zette duidelijk al de trend van een ambiance groep. Eind 1997 werd resoluut beslist om de klassieke folk grotendeels vaarwel te zeggen en werd overgeschakeld naar een mengeling van folk en folkrock. Het repertoire werd aangepast en hoe langer hoe meer eigen nummers werden gemaakt. Het streefdoel: 'een leuke en dansbare set'. Deze ommezwaai bracht hen op talrijke podia van jeugdhuizen, parkconcerten, festivals en festiviteiten tot culturele centra. Meer en meer spelen ze over de grenzen. In 2006 warmen ze zelfs op voor The Levellers, verschijnt de nieuwe cd : 'The barber next door' en bekomt de band hun 4e uitnodiging op het Skagenfolkfestival in Denemarken.

28/8 FOLGAZAN

Folgazan is een sprankelende folkrockgroep die in 2004 gevormd werd en in 2005 voor het eerst het podium beklom. De groep speelt eigen werk, stevige covers en traditionals, balancerend tussen folk, rock en pop en bouwt aan een eigen stijl en geluid. Het repertoire bevat Engelstalige en Nederlandstalige nummers. Folgazán staat garant voor een optreden vol aanstekelijke muziek waaraan zowel de rockliefhebber als het folkminnend publiek zich kan verwarmen.