15/03/2008

INTERNATIONAAL FOTOFESTIVAL KNOKKE-HEIST 2008

Van 16 maart tot en met 1 juni 2008, dagelijks open van 10 tot 19 uur
(Sincfala dagelijks open van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17.30 uur)
Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist
Lagunahal, Krommedijk, 8300 Knokke-Heist
Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist
Verschillende galerijen in Knokke-Heist

Op het Internationaal Fotofestival Knokke-Heist 2008 is de centrale gastfotograaf de Nederlander Frans Lanting. De expositie “Life, een reis door de tijd” toont een selectie van foto’s en verhalen uit zijn nieuwste boek, een persoonlijke interpretatie van de geschiedenis van het leven.

De tentoonstelling ‘Op Zoek naar Waardigheid, foto’s van Günter Pfannmüller’ toont klassieke
portretten van verschillende culturen in kleine dorpen in Azië en Afrika (15/03 – 27/04). Het merendeel van de modellen (moeders, dansers, monniken, boeren, jonge krijgers en handelaars) werd nog nooit eerder gefotografeerd.

Tom De Visscher is als Belgisch jong talent op het festival te gast. Zijn foto’s zijn surrealistische
droombeelden, waar de kunstenaar dikwijls zelf een rol in speelt.

Traditioneel is ook de World Press Photo ‘08 – in première voor België - terug present op het
Fotofestival (04/05 – 01/06). Dit is de meest prestigieuze internationale wedstrijd voor professionele persfotografie.

De tentoonstelling 'Wildlife Photographer of the Year 2007'. Toont de resultaten van een
internationale wedstrijd waaraan ’s werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen.
Ook de selectie en de winnaars van de Internationale Fotowedstrijd worden tentoongesteld.

Dit jaar breidt het Fotofestival uit naar Sincfala, Museum van de Zwinstreek. Daar kan de bezoeker de Visschersportretten van Stephan Vanfleteren bewonderen.

Tot slot wordt ook de betere amateurfotografie (Fotoclubs KFFKH en Diagonaal, Centrum voor
Beeldexpressie) gepresenteerd, en nemen ook diverse kunstgalerijen uit Knokke-Heist deel.

Inkom: € 8 / € 6 - € 4 (kortingen) / -6 jaar & CJP: gratis
Voor meer informatie:
Cultuurcentrum Knokke-Heist
Meerlaan 32
8300 Knokke-Heist
050/630 430
fotofestival@knokke-heist.be
www.fotofestival.be

Frans Lanting: Life, een reis door de tijd
16/03 – 01/06 – Cultuurcentrum Scharpoord

Frans Lanting staat bekend als een van de grootste natuurfotografen van onze tijd. Zijn werk heeft veel invloed gehad en verschijnt in boeken, tijdschriften en is te zien op exposities over heel de wereld. Zijn vele publicaties hebben bijgedragen aan een wereldwijd besef dat er tot in de verste uithoeken op aarde natuur verloren gaat. Lanting heeft ook menige prijzen gewonnen voor zijn werk als fotograaf en als pleiter voor natuurbehoud. Prins Bernhard benoemde hem tot ridder in de Orde van de gouden ark, in Nederland de hoogste onderscheiding op het gebied van natuurbehoud. Deze expositie toont een selectie van foto’s en verhalen uit het nieuwste boek van natuurfotograaf Frans Lanting: Life, een reis door de tijd. In het prachtige fotoboek geeft hij zijn persoonlijke interpretatie van de geschiedenis van het leven. Geïnspireerd door het besef dat alle leven onderling is verbonden, verbeeldt Lanting met een chronologisch verhaal van foto’s hoe het leven zelf de omstandigheden creëert die onze planeet bewoonbaar maken. Het veldwerk vergde het uiterste van zijn camera’s, maar ook van Lanting zelf. Bij het fotograferen van een uitbarstende vulkaan op Hawaï moest hij zich met een gasmasker tegen de bijtende dampen beschermen. Toen de lava begon te stromen maakte hij liever foto’s dan zijn camera’s in veiligheid te brengen. Voor luchtfotografie moest Lanting vanuit een open cockpit bij hoge snelheid in de gaten houden wat er voor zijn lens kwam en snel beslissingen nemen. Maar het kon ook anders. Voor het fotograferen van microscopische kiezelwieren had Lanting alle tijd van de wereld. Hij gebruikte belichtingstijden die zo lang waren dat hij rustig kon gaan lunchen terwijl de sluiter van de camera openstond. ‘Er zijn veel manieren om door de tijd te reizen. De reisbeschrijving die ik heb gemaakt voor dit boek is uiterst persoonlijk. Ik heb die onderwerpen gekozen die me iets deden en wat ik laat zien is maar een fractie van het eindeloze verhaal over het leven op aarde.’ Frans Lanting www.lifethroughtime.com/

De tentoonstelling “Op Zoek naar Waardigheid, foto’s van Günter Pfannmüller” toont klassieke portretten van verschillende culturen in kleine dorpen in Azië en Afrika. Het merendeel van de modellen was nog nooit gefotografeerd, of ze nu moeders, dansers, monniken,
boeren, jonge krijgers of handelaars waren. Günter Pfannmüller en auteur Wilhelm Klein maakten verschillende reizen naar de wieg van de beschaving in de Ethiopische en Keniaanse Rift Valley, in de afgelegen Bergen van Myanmar, in Noord Thailand en de geïsoleerde woestijn Thar in Noordwest India. De foto’s werden gemaakt in een transporteerbare studio met een neutrale achtergrond, die de rijke schoonheid van traditionele kledij, juwelen, individuele markeringen en stijlen accentueerde. Het concept van Pfannenmüller gaat verder dan het tonen van het gezicht van zijn onderwerpen. Ongetwijfeld is zijn werk beïnvloed door sommige van de belangrijkste portrettisten van de 19e en 20e eeuw, die zich eveneens bekommerden om de documentatie van de trots van het individu in onbekende of verdwijnende culturen, zoals Edward S. Curtis’ foto’s van Indianen in Noord-Amerika bij de overgang naar de 20e eeuw, of August Sanders portretten van Duitsers tussen 1910 en 1934. Maar vooral Pfannmüllers bewondering voor de fotografie van Irving Penn’ portretten rond 1960 in Afrika, Nepal en
Nieuw-Guinea inspireerden hem in zijn eigen fotografische rondreizen. Günter Pfannmüller werd geboren in Frankfurt en werkt al langer dan 20 jaar als een freelance fotograaf.
Zijn werk is al in verschillende exposities getoond, zoals:
_ the National Portrait Gallery, London
_ „John Kobal Photographic Portrait Awards“;
_ Museum für Kunst und Gewerbe, Hamburg
_ „Zeitblicke: 30 Jahre Fotografie in Deutschland“ at the Frankfurt Airport Gallery,
_ "CHILDREN`s RIGHTS" for the 10th anniversary of the UN-Commission for children’s rights.

Tom De Visscher 15/03 – 01/06 – Cultuurcentrum Scharpoord

Tom De Visscher creëerde voor deze expositie een nieuwe reeks fotografische beelden. Kenmerkend voor zijn werk gaat hij in deze foto’s op zoek naar het surreële. De fotograaf manipuleert het beeld, hij koppelt verschillende details los van hun oorspronkelijke betekenis, en puzzelt ze nadien terug in elkaar. Deze beelden lijken zeer geënsceneerd, maar in werkelijkheid ontstaan ze op een toevallige en spontane manier. De Visscher, die zichzelf vaak als romantisch kunstenaarstype centraal plaats in zijn werk, is ook dit maal te zien als hoofdpersonage. Steeds in smoking, wordt hij deze keer vergezeld door wel zeer gedistingeerde personages. Deftige heren in smokings, vrouwen in verfijnde avondjurken, vakkundig geföhnde reuzenpoedels en dwergen bevolken deze keer de beeldende fantasie van De Visscher. Hoewel de personages in hun verfijnde kledij een zekere formele ernst uitstralen, zijn hun activiteiten raadselachtig en absurd.

World Press Photo ‘08 04/05 – 01/06 – Cultuurcentrum Scharpoord

Traditioneel is ook de World Press Photo – in première voor België - terug present op het Fotofestival. Dit is de meest prestigieuze internationale wedstrijd voor professionele persfotografie. De Britse fotograaf Tim Hetherington heeft met een foto van een uitgeputte Amerikaanse soldaat die uitrust na een vuurgevecht in Afghanistan de belangrijkste prijs van World Press Photo gewonnen. Hetherington maakte de foto op 16 september vorig jaar in de Oost-Afghaanse Korengal Vallei, waar de afgelopen jaren hevige gevechten plaatsvonden. De soldaat rust uit in de zogeheten Restrepo-bunker, genoemd naar een gesneuvelde collega van de man. Het plaatje is onderdeel van een reportage die de Brit maakte in opdracht van het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. 'Deze afbeelding toont de vermoeidheid van een man en de vermoeidheid van een natie', aldus juryvoorzitter Gary Knight. 'De foto zegt dat conflict aan de basis staat van het leven van deze man', zei jurylid MaryAnne Golon. In de cateogrie 'General Life' viel ook een Belg in de prijzen. Cédric Gerbehaye haalde de derde prijs met zijn fotoreportage over Congo. Een recordaantal van 5.019 fotografen uit 125 landen stuurde zijn werk op voor de 51e editie van de World Press Photo. De jury deelde in tien categorieën prijzen uit.

Wildlife Photographer of the Year 2007 16/03 – 01/06 – Lagunahal Duinbergen

'The Wildlife Photographer of the Year Competition' heeft dit jaar voor de 24e maal plaatsgevonden. Dit is een prestigieuze wedstrijd waaraan "s werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen. De wedstrijd wordt traditiegetrouw georganiseerd door BBC Wildlife Magazine en Natural History Museum in Londen. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de prijzen. Dit jaar ontving de organisatie een record aantal inzendingen van meer dan 32.300 foto’s van deelnemers uit 78 landen. Aan de hoofdprijs is de titel 'Wildlife Photographer of the Year’ en een bedrag van £2,000 verbonden. De hoofdprijs is dit jaar gewonnen door de Ben Osborne uit Groot-Brittannië met zijn foto 'Elephant creation'. De competitie kent ook prijzen toe aan jong talent tot en met 17 jaar oud. 'The Young Wildlife
Photographer of the Year 2007 Award' is gewonnen door Patrick Corning, eveneens uit Groot-Brittannië, met de foto 'Monkey moment'.

Internationale Fotowedstrijd 16/03 – 01/06 – Lagunahal Duinbergen

De selectie en de winnaars van de INTERNATIONALE FOTOWEDSTRIJD worden tentoongesteld in de Lagunahal. Dit jaar ontving het Festival bijna 4.000 foto’s, waaruit er 200 geselecteerd werden. De Gouden Lens werd dit jaar toegekend aan Maarten Caesens (BE), de Zilveren Lens aan Natalia Kolesova (RUS), en de Bronzen Lens aan Sigrid Reiss (DU).

Amateurfotografie en galerijen 16/03 – 01/06 – Scharpoord, Lagunahal en diverse galerijen

De betere AMATEURFOTOGRAFIE wordt gepresenteerd door de lokale fotoclubs Diagonaal en KFFKH, net zoals de tentoonstelling van het CvB (Centrum voor Beeldexpressie). Tenslotte wordt het Festival vervolledigd met het werk van verschillende fotografen, getoond in de verschillende KUNSTGALERIJEN van Knokke-Heist; zoals Hans Fohan en Andres Serrano.

Visscherskoppen, Stephan Vanfleteren 16/03 – 01/06 – Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Als kind van de zee is Belgisch fotograaf Stephan Vanfleteren gefascineerd door vissers, hun verhalen en hun leven. Vanaf 2005 maakte hij meer dan 50 portretten van vissers langsheen de volledige Belgische kust. Hij luisterde ook naar hun verhalen. Na een voorpublicatie in februari 2007 in de krant De Morgen zijn de portretten in 2008 te zien langs onze kust. De reeks Visscherskoppen weerspiegelt Vanfleteren’s zoektocht als ‘visuele strandjutter’ naar sterke koppen en ontroerende verhalen. De fotograaf brengt zo een hommage aan de ‘visschers’ met hun heldere ogen en gegroefde gezichten, getatoeëerd door wind, water en zee. Geluidsfragmenten met getuigenissen ondersteunen de zwartwit-foto’s. 30 portretten uit de reeks zijn te bekijken in Sincfala, Museum van de Zwinstreek. Het museum wordt zo een
nieuwe locatie in het totaalaanbod van het jaarlijkse Internationaal Fotofestival in Knokke-Heist.
De reeks Visserskoppen van Stephan Vanfleteren is voor het provinciebestuur van West-Vlaanderen de start van het Europees project “Maritiem Erfgoed” in samenwerking met de Vlaamse kustgemeente en buitenlandse maritieme regio’s. Tijdens de zomermaanden komen Blankenberge, Oostende, Nieuwpoort en Oostduinkerke aan de beurt.