28/03/2008

Diefstal met list: weet wie bij u aanbelt!

'Diefstal met list' kan zich op verschillende manieren uiten. Oplichters bellen bij u aan en doen zich voor als politieagent, medewerker van het gemeentebestuur, postbode of spreken in naam van een (valse) vereniging. Ze maken dus gebruik van een valse titel om zichzelf of een kompaan in uw woning binnen te laten en zo een diefstal te plegen. Welke werkwijze ze ook hanteren, het komt steeds op hetzelfde neer: ‘uw geld is hun doel’. Iedereen kan het slachtoffer worden van dit soort misdrijf, maar het vaakst zijn senioren het doelwit. Door het aannemen van een paar goede gewoontes kunt u het risico aanzienlijk verminderen.

Enkele tips om oplichters te kunnen herkennen.
- Vooraleer u de deur opent, kijk eerst wie er aanbelt en doe niet open bij twijfel.
- Laat nooit zomaar een onbekende binnen.
- Vraag om de dienstkaart (onder de deur te schuiven) of het dienstvoertuig te zien. Medewerkers van het gemeentebestuur beschikken over een legitimatiekaart met geldigheidsduur. Ook politieagenten kunnen een dienstkaart voorleggen, net zoals medewerkers van EANDIS of IMEWO. Let er hierbij wel op dat een dienstkaart niet gelijk is aan een visitekaartje.
- In Knokke-Heist zal geen van voornoemde medewerkers u in het Frans aanspreken.
- Weiger de toegang aan onbekenden die huis aan huis verkopen of onder een voorwendsel vragen om wat te drinken of uw telefoon of toilet te gebruiken.
- Bewaar geen grote sommen geld in huis.

Meer informatie?
De dienst Preventie geeft in samenwerking met de lokale politie op aanvraag voordrachten over diefstal met list. Ook kunt u bij de dienst Preventie terecht voor een folder met handige tips.
Voor meer informatie of het verkrijgen van de folder, kunt u steeds bellen op het telefoonnummer 050 630 473.