27/02/2008

Zanger van "Knokke Forever" 50 jaar op de planken

Dit jaar staat zanger Maurice Dean precies 50 jaar op de planken. Dit wordt op 2 maart gevierd met een jubileumconcert in Deurne. Het wordt een show vol humor, met swingende evergreens, songs en muziek van Broadway Musicals en onvergetelijke Vlaamse liedjes. Maurice Dean is de klassieke crooner- entertainer. Gedurende zijn lange loopbaan als zanger heeft hij samengewerkt met belangrijke artiesten uit binnen- en buitenland. Hij trad op in tal van tv-shows met onder andere Sacha Distel, Brenda Lee, Caterina Valente en Tom Jones. Jarenlang was hij met zijn echtgenote Annie Anderson te gast in de beroemdste showtempels in Las Vegas, Hong Kong, Monaco, …. Samen reisden ze met hun eigen “The Dean Anderson Show” de wereld rond. De jubileumshow wordt begeleid door De Boom Big Band en er zijn gastoptredens van Nadia, Hugo Symoens en Yvonneke Verbeek.

De Boom Big Band werd opgericht in 1983 door Paul Van Wouwe. Vanaf 1986 kreeg de band met dirrigent-arrangeur Robert Verelst zijn definitieve vorm en sound. De band groeide uit tot één van de Belgische toporkesten. Ze begeleidden Deborah Brown, Rod Sinclair, Sofie, Nadia, Gene Summer, Dave, Peter Douglas, Sindy Nelson, William Reven, Gunther Neefs en vele anderen.
Nadia Mampaey (46) had de zangmicrobe vrij vroeg te pakken, maar bekend werd ze pas in 1993, toen ze deelnam aan de voorrondes van het Eurosongfestival met het liedje "Vrij". Later volgden er nog drie singles ("Het beste van Jezelf", "Muziek" en "Knokke forever") en het album "Ik wil zingen". Eind jaren 90 verscheen Nadia terug op het tv-scherm als zangeres in het koor van het VTM-programma "Het gevoel van". In 2001 ging ze zelfs mee op tournee met "Het gevoel van Maes". Ook al hoor je niet zoveel meer van Nadia, ze bleef altijd heel actief in de muziek. Zo treedt ze op als vaste zangeres bij de Lou Roman-band en geeft ze naast de vele optredens voor televisie, ook zanglessen. Samen met haar zoon Ivann is ze op het tv-scherm te zien als vaste zangeres bij “Just the two of us” en “Sterren op de dansvloer”.

Van kindsbeen af was Hugo Symons al met muziek en taal bezig. Toen hij nog op school zat, componeerde hij al door gewoon noten op een notenbalk neer te schrijven. Hij volgde een opleiding voordracht, toneel en muziek aan het conservatorium. In 1963 trad Hugo voor de eerste keer op met gitaar. Niet veel later had hij zijn eigen pianist. Nog even later een trio en hij eindigde met een kwintet. Het waren drukke tijden. Hij combineerde drie zaken: tv-sportjournalist, amateurtoneelspeler in Leuven en cabaretier. Daarbij werd hij nog vader van vier zonen en een dochter. Dit combineerde hij 15 jaar lang tot hij in 1988 een aanbieding kreeg van de VTM-sportredactie en noodgedwongen moest stoppen op de scène. In 1998, bij 550 jaar stadhuis Leuven, is Hugo herbegonnen met toneelspelen. Eerst in zijn geboortestad, daarna in heel Vlaanderen. In HT&D was hij ook regelmatig te gast met een resem notoire moppentappers. Wekelijks min of meer een miljoen kijkers bereiken, het is niet niks. Daarom gaat Hugo Symons nu de twee opnieuw combineren: de lach met de muziek, de liedjes.
De carrière van Yvonne Verbeeck (94) ging al heel vroeg van start. De koster van Rumst zag dat Yvonne veel talent had en zorgde ervoor dat ze naar de muziekschool kon in Boom. Door haar inzet gecombineerd met haar talent en zuivere stemgeluid resulteerde dit meteen al in haar eerste trofee: de 1e prijs met hoge onderscheiding voor notenleer. Na in diverse koren gezongen te hebben, stond ze in 1940 met haar foto in het magazine “Radio Antwerpen”. Gedurende de Hacienda-periode werkte Yvonne tijdens de zomer ook in het Witte Paard te Blankenberge, wat vandaag nog steeds bestaat. Deze grote dame, hoewel klein van gestalte, heeft ook acteertalent. Zo schitterde ze in Gaston & Leo, Merlina en vele andere soaps en films. Eind jaren 90, bracht ze zelfs een carnavalsingle uit: “Ik zen zo zot”. In april 2006 kwam de diva ten val en belandde in het ziekenhuis, waar ze geruime tijd in coma lag. Yvonne is er nu weer helemaal bovenop en brengt nog steeds haar dialoog “Den Artiest” op diverse podia en ook op het jubileumfeest van Maurice Dean.

50 jaar Maurice Dean zal plaats vinden op 2 maart vanaf 14u30 in CD Podium, Frans Massingstraat 36 te Deurne. Tickets: 10€, 12€ of 15€. Info en reservatie op 03/360.85.50 of via http://www.cdcultuur.be/.