17/07/2007

Tips tegen diefstal uit de wagen

Zaterdag is de Nationale dag ter preventie van diefstal uit voertuigen. In 2005 zijn er voor West- Vlaanderen meer dan 2900 diefstallen uit voertuigen gekend en nationaal meer dan 78.000. Binnenlandse Zaken blijft daarom acties ontwikkelen ter voorkoming van deze plaag. Deze zomer nemen alle kustgemeenten deel aan een gecoördineerde preventiecampagne op 21 juli. In Knokke-Heist kan men terecht op de stand van het preventieteam op de parking van de Knokkestraat in Heist. Aan deze stand kan iedereen die dit wenst meer informatie krijgen om zich te beveiligen tegen diefstal. Verder zijn er ook twee mobiele teams die zoveel mogelijk bestuurders zullen aanspreken. Goede gewoonten worden beloond en onoplettende burgers krijgen de nieuwe folder met tips ter preventie van ‘diefstal uit voertuigen’ mee. Beloningen zijn er in de vorm van gadgets zoals carglass-bonnen, tomtom-schoudertassen, balpennen, geschonken door de private partners, de Directie lokale integrale veiligheid en de gemeenten. In het najaar zal dit actiegebied herbezocht worden en is een nationale evaluatie voorzien.

In afwachting alvast enkele tips:

* Sluit uw deuren, ramen, koffer en dak goed af.

* Neem altijd al uw waardevolle voorwerpen mee (GPS, GSM, draagbare PC, handtas, fototoestel…)

* Neem steeds uw boorddocumenten mee. Wees de dieven te slim af.

* Verwijder uw GPS en GPS-houder en veeg indien nodig ook de zuignapafdruk uit op uw voorruit.

* Gebruik de PIN-code op uw GPS en schakel steeds de blue-tooth en wifi-functie uit van voorwerpen die u toch wenst achter te laten, want potentiële dieven vangen dit signaal op.

* Registreer al uw waardevolle voorwerpen waardoor de politie teruggevonden gestolen goederen sneller kan terugbezorgen.

* Wordt U, ondanks alle voorzorgen toch nog slachtoffer, doe dan altijd en zo vlug mogelijk aangifte bij de politie.