2/07/2007

Meer geld voor minder vis

Vorig jaar hebben onze landgenoten minder vis gekocht dan het jaar daarvoor. Toch wordt er meer besteed aan vis, omdat de prijzen gestegen zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Zoeken naar alternatieven

Vorig jaar daalde het aangekochte volume verse vis, week- en schaaldieren per hoofd met 15 procent. In totaal kocht de Belg vorig jaar gemiddeld 5,80 kilogram verse vis, 1 kilogram minder dan in 2005. Het VLAM wijt dat voornamelijk aan de tegenvallende mosseloogst. Bovendien zoeken Belgen alternatieven voor de duurder geworden klassieke verse vissoorten (als kabeljauw en tong) in diepvriesvis.

Duur

Het aangekochte volume is wel gedaald, maar toch zijn de bestedingen gestegen, omdat vis duurder is geworden. De gemiddelde prijs voor verse vis, week- en schaaldieren bedroeg in 2006 9,96 euro/kg. Per hoofd werd 57,8 euro uitgegeven aan vis.

Verwerkte vis populair

Verwerkte vis blijkt dan weer een groeiend segment te zijn. Bijna de helft van het aangekochte volume vis, week- en schaaldieren is verwerkt. Nochtans is ook de prijs van verwerkte vis gestegen. Per hoofd werd vorig jaar 1,65 kg diepvriesvis gekocht of 3,1 procent meer dan in 2005.

Slecht mosselseizoen

Voorts blijkt dat de viskleinhandel een belangrijk verkoopkanaal is, hoewel het aantal vishandelaars jaarlijks lichtjes daalt. De laatste jaren is er overigens een duidelijke groei te merken voor de discounters en buurtsupermarkten, al was 2006 voor deze kanalen een minder goed visjaar door het slechte mosselseizoen.Tot slot blijkt dat alleenstaanden vis, week- en schaaldieren kopen in de supermarkt. De gespecialiseerde viswinkels krijgen dan weer vooral tweeverdieners, gepensioneerden en kostwinners over de vloer.