19/06/2008

Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist

Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist
22 juni – 28 september 2008

Lagunahal, Krommedijk, Duinbergen
Dagelijks, 10 – 19 uur

Marec
Bibliotheek Scharpoord, Meerlaan 32, Knokke-Heist
Maandag tot woensdag en vrijdag 14 – 19 uur
Donderdag 14 – 20 uur/ zaterdag 10 -17 uur

Het Cartoonfestival
Knokke-Heist is voor de 47ste keer terug een thuishaven voor humoristische tekeningen, persiflages van actuele situaties of simpelweg afbeeldingen van een komisch gegeven. Het zal overigens geen verbazing wekken dat de Belgische politieke situatie van het voorbije jaar een goede voedingsbodem was voor scherpe cartoonisten. Daarenboven werden twee belangrijke gasten uitgenodigd voor een eigen tentoonstelling, Kim Duchateau en de Duitse schilder Sebastian Kruger
Tenslotte kan je in de bibliotheek Scharpoord de tentoonstelling ‘1 jaar Leterme’ bewonderen van cartoonist Marec.


De Internationale wedstrijd 2008: de winnaars
Net als vorige jaren kent de Internationale wedstrijd een groot succes. Meer dan 785 deelnemers uit 70 landen hebben 2.850 cartoons ingezonden. Na lang en rijp beraad van de jury ging de eerste prijs, de Gouden Hoed, naar de Pool Pawel Kuckzynski, Moacir Gutteres uit Brazilië en Pol Leurs uit het Groot Hertogdom Luxemburg ontvingen de Zilveren en Bronzen Hoed. De prijs van het Publiek 2007 is voor de Belg Jean Uytterelst uit Laarne en Masafumi Kikuchi uit Japan werd bekroond met de Knack Cartoon Award. Sinds 2004 kent het Davidsfonds een prijs toe aan opkomend cartoontalent. De laureaat 2008 is onze landgenoot Kenny Zoutendijk.

Press Cartoon Belgium (PCB)

Gekoppeld aan deze wedstrijd toont de Press Cartoon Belgium de beste cartoons die in 2007 zijn verschenen in de Belgische pers. Cartoonist Johan won uiteindelijk de Grote Prijs PCB.

Inktspotprijs Nederland
De Belgische perscartoons worden opnieuw vergezeld door de genomineerden en de winnaar van de Nederlandse Inktspotprijs. Deze wedstrijd, jaarlijks georganiseerd door de stichting Pers & Prent, brengt de beste Nederlandse perscartoons samen.
BeNe-prijs. Uit de Belgische en Nederlandse genomineerden wordt de sterkste prent beloond met de BeNe-prijs. De bekendmaking gebeurt tijdens de opening van het Cartoonfestival.

Kim Duchateau
Het Cartoonfestival Knokke-Heist nodigde dit jaar de bekende cartoonist Kim Duchateau (Sint Truiden, 1968) uit voor een solotentoonstelling. Deze tentoonstelling wil elke bezoeker een betere kijk bieden op de veelzijdigheid van deze kunstenaar. Duchateau is immers meer dan de man die De Morgen elke dag zijn welgesmaakte, trouwe cartoon bezorgt. Hij is ook de bezieler van stripfiguren als de verleidelijke Esther Verkest, het wit konijn Madelfried of de jonge, opstandige Aldegonne. Daarnaast presenteert de tentoonstelling een animatiefilm, muziek en schilderkunst. Geen onbetreden paden voor deze veelzijdige kunstenaar.
Sebastian KrügerIn de vroeger jaren 80’ volgde de Duitse schilder Sebastian Kruger (1963) schilderkunst en grafiek. Al vlug vond hij aansluiting bij de professionele kunstensector waar zijn psychologisch explosieve portretten veel bijval vonden bij een internationaal publiek. Niet zonder aandacht voor de eerlijke en respectvolle weergave van de mens, schildert Kruger portretten met expressieve, groteske trekken. Zo verwierf hij naam en faam bij Hollywoodsterren die zich laten portretteren of zijn beelden verzamelen. Magazines als Playboy, Stern, Der Spiegel en USA today gaven de kunstenaar al verschillende opdrachten.

Toegangsprijzen:
Volwassenen 5€ / 6 – 12 jaar 2,5€ / 55+, studenten, Lerarenkaart 4€ / Uitpas, Knackclub, Davidsfonds, Groepen (min 10 pers) 2,5€
CJP, kinderen (0-6): gratis
Info: Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist+32 (0) 50 630 430,
cartoonfestival@knokke-heist.be, www.cartoonfestival.be