11/01/2008

Bibliotheek Scharpoord zoekt poëzieliefhebbers uit Knokke-Heist!

Ieder jaar op de laatste donderdag van januari staat poëzie in Nederland en Vlaanderen een dag lang in de kijker. In Knokke-Heist geven we op de vooravond van gedichtendag, op woensdag 30 januari, de aftrap van wat ondertussen al het 4de Poëziefeest is. Dan vindt de prijsuitreiking plaats van de poëziewedstrijd die in samenwerking met de Marnixring georganiseerd werd voor kinderen tussen 10 en 14 jaar. In Bibliotheek Scharpoord maar ook in het Cultuurcentrum kon u in het verleden rekenen op een uitgebreid activiteitenprogramma rond dit thema.

Uiteraard organiseren we ook dit jaar meerdere activiteiten die de moeite zijn. Die vinden plaats op donderdag 31 januari in Bibliotheek Scharpoord. Naar jaarlijkse gewoonte verwennen we u dan met een kleine poëtische attentie.

Maar dit is beslist niet alles. Dit jaar gaan we immers een stap verder. Want ook u kunt deel uitmaken van het poëziefeest!

We nodigen iedereen uit om zijn of haar favoriete gedicht in de bibliotheek af te geven. Dat kan vanaf de kerstvakantie tot 24 januari. Het mag zowel een zelfgeschreven als een zelfgekozen exemplaar zijn. We helpen u alvast op weg door u het thema van 2008 mee te geven: ‘Dingen in gedichten’. Alles kan poëzie worden!

We stellen uw persoonlijke inbreng tentoon op een betoverende poëziewand. Bovendien kunt u op gedichtendag ’s avonds van 18 tot 19 uur luisteren naar uw gedicht dat voorgedragen wordt door de studenten Voordracht van deKunstAcademie van Knokke-Heist.

Gedichtendag vond voor het eerst plaats op 27 januari 2000 en is gemodelleerd naar de succesvolle National Poetry Day in Engeland.

Het jaarlijkse poëziefeest is een gezamenlijk project van Marnixring De Blinckaert, de Bibliotheek, het Cultuurcentrum en deKunstAcademie van Knokke-Heist, en Markant Knokke-Heist.

Een maand lang kan men genieten van een programma vol poëzie, zowel in het Cultuurcentrum als in bibliotheek Scharpoord.

Zaterdag 26 januari 20.30 uur: Frank Adam ‘Confidenties aan een ezelsoor’
Literaire duizendpoot Frank Adam schrijft theater- en operateksten, romans, poëzie, fabels en liederen, zowel voor volwassenen als kinderen. In ‘Confidenties aan een ezelsoor’, een verzameling absurde fabels, laat hij een reeks vermakelijke personages een confidentie doen aan een ezel met één oor. (Cultuurcentrum)

Woensdag 30 januari 19 uur: Prijsuitreiking ‘Poëziewedstrijd Marnixring De Blinckaert’
Prijsuitreiking van de poëziewedstrijd voor jongeren van 10 tot 14 jaar met als thema: ‘Een land dichtbij of ver van hier’. Frank De Gruyter draagt de winnende gedichten voor in het Cultuurcentrum. Yevgueni zorgt voor de muzikale noot.

Donderdag 31 januari 14 - 20 uur: Gedichtendag in bibliotheek Scharpoord
Iedereen wordt uitgenodigd om zijn of haar favoriete gedicht in de bibliotheek af te geven en dat kan vanaf de kerstvakantie tot 24 januari. Het kan zowel een zelfgeschreven als een zelfgekozen exemplaar zijn. Thema van gedichtendag 2008 is: ‘Dingen in gedichten’. Alles kan poëzie worden!
Alle binnengebrachte gedichten worden tentoongesteld op een poëziewand. Bovendien kunt u op gedichtendag ’s avonds van 18 tot 19 uur luisteren naar uw gedicht dat voorgedragen wordt door de studenten voordracht van deKunstAcademie van Knokke-Heist.
Voor het eerst zal een bibdichter in de bibliotheek op gedichtendag aanwezig zijn. Iedereen kan bij deze dichter terecht om zijn schrijfsels en bedenkingen in poëtische bewoordingen te vertalen. Elke bezoeker krijgt een poëzieattentie. Beslist de moeite waard!

Zondag 10 februari om 10.00 uur-12. 00 uur ‘Bart Moeyaert aan het woord’
De zondagse bibbabbel van februari staat in het teken van poëzie en liefde. Vandaar dat Bart Moeyaert komt vertellen over zijn liefdespoëzie. In 2003 verscheen zijn eerste dichtbundel: ‘Verzamel de liefde’. In de loop van 2008 zal ‘Gedichten voor gelukkige mensen’ verschijnen.
Bart Moeyaert werd geboren in Brugge in 1964 als zevende zoon in een groot gezin. Sinds 1995 is Bart schrijver van beroep. Hij publiceerde diverse boeken en toneelstukken. Bart is sinds januari 2006 stadsdichter van de stad Antwerpen. Deze bibbabbel wordt georganiseerd in samenwerking met Markant Knokke-Heist. Nadien wordt u een drankje aangeboden. (Bibliotheek Scharpoord)

Zaterdag 16 februari om 20.30 uur: Little Criminals ‘Feels like home, a Randy Newman project’
The Little Criminals bestaan uit professionele en bovenal begeesterde pop- & rockmusici die in zee gaan met plaatselijke strijkorkesten. Voor deze voorstelling slaan ze de handen in elkaar met deKunstAcademie Knokke-Heist. (Cultuurcentrum)

Zondag 17 februari om 20.30 uur: Saint-Amour
Saint-Amour neemt u mee op een literaire tocht langs de verborgen plekken van de zoete liefde. (Cultuurcentrum)

Zaterdag 23 februari om 20.30 uur: Hautekiet & De Leeuw ‘ Het leven is nog nooit zo mooi geweest’
In deze voorstelling vermengen Hautekiet en De Leeuw verhalen, gedichten en veel muziek tot een hartverwarmende avond. Nooit lagen de poëzie van Rainer Maria Rilke en de harde levenslessen van een remblokmonteur dichter bij elkaar. (Cultuurcentrum)

Donderdag 28 februari om 20.30 uur : Joke Van Leeuwen en Mario Paric ‘En/En’
Een cabaresk-literair-muzikaal programma gebracht door Joke Van Leeuwen, performer/schrijfster/tekenaar van Nederland en Antwerpen samen met Mario Paric, gitarist/zanger/schrijver/tekenaar van Bosnië en Limburg. Een programma met humor en ontroering.