25/06/2010

"Vlucht naar Penzance, Oorlogsverhalen van Vlaamse Vissers" voorgesteld in Scharpoord Bibliotheek

In de Bibliotheek van Scharpoord werd zopas het boek “Vlucht naar Penzance” voorgesteld over de vlucht van de familie Vantorre (de “Musschen”) en vele andere vissersfamilies naar Engeland bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. In zijn inleiding wees Schepen Danny Lannoy erop, dat 70 jaar na het gebeuren, het de eerste keer is dat ook “ruime aandacht besteed wordt aan de oorlogsverhalen van de vissersvrouwen en de kinderen”.

Op de cover Joseph Vantorre (van de tak van de Musschen), die als 12-jarige jongen uit Heist mee vluchtte met z’n vader (de ‘Rus’) en grootouders en onmiddellijk na de oorlog het leven liet bij het vergaan van de Zeebrugge 5. Verder de oorlogs­belevenissen van Gilberte Beirens die als 9-jarig meisje over de plas in een totaal nieuwe wereld terechtkwam en volgens een Heists gezegde een “Engelsman heeft inge­zwolgen zo groot of dat ie is”. Yvonne Vantorre, die 2 weken geleden 98 werd, hielp destijds in Londen onder meer puin ruimen tijdens de Blitz en bleef 5 jaar lang zonder nieuws van haar man, die in Duitsland werd tewerk gesteld. Op de vluchtzondag (na het bombardement op de Heistse Meulenhoek) moest voor het transport van de kleine Jacqueline Vantorre naar Zeebrugge paard en kar worden ingeschakeld, omdat ze ziek was. Als dreumes van een jaar of twee deden de guitige uitspraken van Jeanine Vantorre in het FraHEngels de officieren van de Gaulle schreien van het lachen. FraHEngels is peutertaal in een combinatie van Frans, Heists en Engels. Germain Decorte (Kaas) kreeg tijdens de vlucht de mazelen en zorgde voor paniek bij de Britten, die dachten dat het mogelijk een gevaarlijke besmetting was. Hilda Vantorre vluchtte uit Heist weg met haar pop stevig onder de arm geklemd, maar trok vervolgens met haar vader Calus de wacht op in het ‘stierkot’. Het vluchtvaartuig waar Roger Nefors uit Blankenberge, als jongen van bijna 11, aan boord was werd op zee beschoten terwijl hij op dek lag te slapen. Hij bleef ongedeerd, maar de mantel die hem toedekte vertoonde drie kogelgaten. Theophiel De Groote werd onderweg met zijn vaartuig Heist 42 ‘Pharaïlde’ door de Franse Marine opgeëist. Hij redde in Duinkerke in totaal 128 mensen. Voor het eerst wordt ook beschreven hoe bij het einde van de oorlog Theophiel er verder in slaagde een afleidingsmanoeuvre van Hitler net voor het Ardennenoffensief te doen mislukken (!)…

70 jaar na de dramatische gebeurtenissen bij het begin van de Tweede Wereldoorlog worden met het boek Vlucht naar Penzance in 449 bladzijden en met veel foto’s de oorlogsverhalen van ‘de Musschen’ verweven met die van vele andere Heistse, Zeebrugse en Oostendse vissersfamilies. Ondermeer gaat het om de families Gheselle, Savels, De Groote, De Meester, Zonnekeyn, Cogghe, Legein, Lenaers, Debusschere, Vandenbergen, Verhaeghe, Wouters, Geryl, Vandierendonck, Bonjé, Dobbelaere… Het is een werk vol feiten en soms trieste maar vaak ook plezierige anekdotes over de vlucht, de zware rampdag van de Vlaamse vissers in Dieppe, vissersfamilies in Londen in de Blitz, gebleven vaartuigen, jonge vissers in Engeland bij de strijdkrachten, Vlaamse vluchtelingen op school, het leven en de problemen van kinderen en vissersvrouwen in Penzance, Newlyn en Brixham… Ook de vissersfamilies aan het bezette thuisfront komen aan bod, evenals de honger naar eten en de honger naar informatie, de ontspanning en de zelfredzaamheid van het vissersvolk en de bevrijding van Knokke en Heist. Vlucht naar Penzance probeert verder enkele vrij onbekende wapenfeiten van de Vlaamse vissers aandacht te geven, zoals het begeleiden van de Goudvloot richting Afrika. Vooral wil het boek voorkomen dat de diverse kleine en grote oorlogsverhalen van de vissers verloren gaan.

Het is op verzoek van zijn tante Gilberte, dat A.J. Beirens in 2003 de oorlogsverhalen van ‘de Musschen’ op band heeft opgenomen en er stukje bij beetje een boek uit gedistilleerd heeft. Beirens is geboren in een vissersfamilie, maar maakte zelf zijn weg bij ondermeer Engelstalige radio-omroepen en als nieuwscorrespondent voor onder meer de VRT en BBC Radio Kent.

Vlucht naar Penzance werd uitgegeven bij Unibook. Dat is een wereldwijde drukkerijketen, waarvan het Europese hoofdkwartier in Puurs is. De boeken worden telkens pas gedrukt wanneer die besteld worden. Op die manier is er nooit een stock. Omdat via internet wordt verkocht, is de prijs betaalbaar, niettegenstaande de kleine oplage.

Bestelsite:
www.unibook.com

"Vlucht naar Penzance":
Bindwijze : Hardcover
Formaat : A4
Aantal pagina's: 449
Foto's: 500-tal
Naast de zwart/wit uitgave op gewoon papier is bij de uitgeverij ook een luxe editie beschikbaar. Bestelde boeken worden binnen de 10 dagen gedrukt en mits een verzendingstoeslag thuis besteld. (Gewone uitgave: 39 + 4 euro verzendingskosten). Meer informatie over het boek en links waarop men kan bestellen of de eerste 15 pagina’s van het boek kan lezen vind men hier: http://krt.be/vlucht
Meer foto's van de presentatie van het boek zie je bij Flickr.
Een diareportage over de voorstelling van het boek kun je ook HIER vinden.