15/06/2010

Bijna tijd voor Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist

Eind deze maand opent in Knokke-Heist weer het Internationaal Cartoonfestival. Net als de vorige jaren kende de prestigieuze wedstrijd een groot succes. Ruim 700 cartoonisten van over heel de wereld stuurden hun tekeningen in. Zoals eerder gemeld gaat de GOUDEN HOED dit keer naar de Ludo Goderis. Deze 49-jarige Bruggeling won met de cartoon “Anorexia Clinic”; een eenvoudige sterke tekening van een extra smalle deur waarlangs de patiĆ«nten de kliniek moeten betreden. De ZILVEREN HOED 2010 is bestemd voor de 33-jarige Pawel Kuczynski uit de Poolse stad Police. Hij werd bedacht met de tweede prijs voor z’n monochromatisch bruine tekening “Beach”. Een vervuilde zee spoelt daarin tot aan afvoerroosters die langs de waterlijn op het strand zijn ingewerkt. De BRONZEN HOED is voor een Belgische Rus. Beeldend kunstenaar en schaakmeester Constantin Sunnerberg (ook bekend als Cost.) rijft de derde prijs binnen met de geniale tekening “Oeuf”. Daarin komt een airbag te voorschijn bij het breken van de schaal van een gekookt ei.

Er zijn ook weer twee gastcartoonisten:

Jonas Geirnaert (Wachtebeke, 1982) is een Vlaams comedy- en televisiemaker, striptekenaar en regisseur van animatiefilms. In 2004 kaapte hij de prijs van de jury weg op het Filmfestival van Cannes. Hij deed dit met de korte animatiefilm, Flatlife. Momenteel is hij aan de slag bij Woestijnvis, waar hij in 2005 met Neveneffecten werkte aan de eerste reeks van het gelijknamige televisieprogramma Neveneffecten. In 2008 verscheen het gekende personage 'Kabouter Wesley' voor het eerst in het weekblad Humo. Geirnaert bedacht de figuur Kabouter Wesley om tijdens het tekenen wat stoom af te laten. Daarna ging het figuurtje een eigen leven leiden en werd het uitgezonden via Man Bijt Hond en Comedy Central. Het Internationaal Cartoonfestival presenteert een tentoonstelling met tekeningen en uitdagende animaties van Geirnaert.

Jan De Maesschalck (1958) begon als illustrator bij het weekblad Humo en tekende vanaf 1993 ook voor De Standaard. Eind jaren '90 publiceert hij elke week in de boekenbijlage van de Morgen en in de Tijd Cultuur. Het werk van Jan De Maesschalck geeft blijk van een scherpe blik op omstreden onderwerpen en nieuwsberichten. Niet door opvallende karikaturale tekeningen, maar eerder door werken die sterk schilderkunstig lijken en hierdoor een sfeer intimiteit oproepen. Het festival toont alvast enkele belangrijke werken van de tekenaar die een milde melancholie en spot zullen oproepen.

Ook dit jaar maken Press Cartoon Belgium (PCB) & Press Cartoon Europe (PCE) weer deel uit van het Internationaal Cartoon Festival. De Press Cartoon Belgium (PCB) is de enige prijs voor in Belgische bladen gepubliceerde cartoons en de Press Cartoon Europe (PCE) is een jaarlijkse prijs voor de beste cartoons gepubliceerd in om het even welke lidstaat van de Europese Unie. Een professionele jury maakte de selectie voor deze twee uitmuntende tentoonstellingen. Een aanrader voor iemand met een voorliefde voor scherpe kwinkslagen naar de actualiteit van het voorbije jaar.

PRAKTISCH - Van 27.06 tot 12.09
Info: Cultuurcentrum, Meerlaan 32, Knokke-Heist, 050 63 04 30 - www.cartoonfestival.be - Toegangsprijs: € 5; € 4 (55+, studenten, lerarenkaart); € 2,50 (Uitpas, CJP, Knack Club, kind. 6-12 j.); gratis (kind. -6 j.)