16/03/2010

Toprestaurants in de Zwinregio

Toerisme Knokke-Heist pakt uit met de brochure 'Toprestaurants in de Zwinregio', die is goed voor 21 sterren binnen een straal van 21 km rond Knokke-Heist. Als je van kunst, natuur en winkelen houdt is Knokke-Heist de 'place to be'. Maar de badplaats speelt nog een belangrijke troef uit: de kunst van het tafelen. Niet voor niks is Knokke-Heist het gastronomisch mekka van de Zwinregio.

Het initiatief om een brochure 'Toprestaurants in de Zwinregio' samen te stellen en te publiceren is een exponent van de missie van Knokke-Heist om de Zwinregio op de toeristische kaart te zetten. Deze brochure werd op maandag 15 maart in de nieuwe bar-resto Pure C van sterrenchef Sergio Herman aan de pers voorgesteld.

De Zwinregio? Het gebied van de Zwinmonding tot Brugge, met als navelstreng het kanaal Sluis-Damme-Brugge heeft een bijzonder rijke geschiedenis. Vooral in de 12de eeuw werd dit grensgebied en het hinterland ontsloten door een geulenstelsel ('twsin'). Kleine dijken werden aangelegd, en zo ontstond een lappendeken van polders. Door verzanding in de 13de eeuw verloor de Zwinregio haar economisch belang. Op het einde van de 19de eeuw kwam het toerisme op gang.

Knokke-Heist heeft zich intussen ontwikkeld tot gastropool van de Belgische kust
Méér dan 250 restaurants verwennen je met eigen specialiteiten, streekgerechten of hoogstandjes uit de internationale keuken. Trendy of chique, sterrenrestaurant of gezellige smulkroeg, degusteren à la carte of verzorgde snelle hap: Knokke-Heist biedt een tafel voor ieders smaak en budget!

De gemeente Knokke-Heist is gangmaker om de Zwinregio als merk in de markt te zetten. De Zwinregio is slechts een klein hoekje aan de rand van de kaart van België. Met de zee in de rug. Geen bedreiging, maar wel een culinaire partner! In een hoekje, maar fel ingekleurd als dé regio met een hoge concentratie toprestaurants!

De nieuwe brochure 'Toprestaurants in de Zwinstreek' stelt van cover tot achterflap het walhalla van de gastronomie voor: vijftien restaurants. Eenentwintig sterren binnen een straal van eenentwintig kilometer. Enkel Parijs doet beter in Europa! Maar er is nog meer gastronomisch genot in deze regio! Alle restaurants die 13 of meer punten scoren in de GaultMillau, worden tevens in deze gids opgenomen. Michelin en GaultMillau (editie 2010), twee gezaghebbende restaurantgidsen met traditie. Zij verkopen geen exacte wetenschap, maar hanteren gewaardeerde criteria. Met 'Toprestaurants in de Zwinregio' krijgt de liefhebber van uitzonderlijke gastronomie een overzicht van gelegenheden waar de smaakpapillen in alle seizoenen verwend kunnen worden in deze unieke streek die zo veel te bieden heeft.