16/11/2007

Veronicaschip als discoboot van Antwerpen naar Zwolle

Het roemruchte Veronicaschip moet nog voor de Kerst aan de Schuttevaerkade in het Nederlandse Zwolle liggen. Dat streven heeft Groninger ondernemer Wouter van der Meer, mede-eigenaar van Entertainment International bv die de voormalige radioboot in beheer heeft. Na veel omzwervingen met 'zijn' boot ziet hij het helemaal zitten in Zwolle. De beroemde zeezender ligt inmiddels al jaren in Antwerpen. "Zwolle is een studentenstad die geen echte discotheek heeft. Dat is ideaal, want we willen niet in het vaarwater van de bestaande horeca zitten." In januari van dit jaar verzond Van der Meer al de aanvragen voor ligplaatsen- en exploitatievergunningen. In juni kwam het tot een gesprek met de gemeente en daar ervoer de Groninger volop medewerking. Samen met wethouder Gerard van Dooremolen is een reis naar Antwerpen gemaakt waar de boot is bekeken. In overleg met ambtenaren is de locatie uitgekozen. Een prima locatie, zegt de Groninger ondernemer. "De voorzieningen zoals water en elektriciteit zijn er al. Er zijn genoeg parkeerplaatsen en er is ruimte voor een fietsenstalling." Het schip heeft al veel omzwervingen gemaakt en ligt nu al een jaar lang 'werkeloos' in de haven van Antwerpen. De bierbrouwerij die erin investeerde vertrok uit België, verklaart Van der Meer. Naar eigen zeggen kreeg de ondernemer nog recent vergunningen rond in Den Helder, Delfzijl en Bergen op Zoom. Maar gebruik maakte hij daar niet van. In de laatstgenoemde plaats waren de kosten voor verplaatsing van het schip te groot. Daarvan zou in Zwolle geen sprake zijn.

Informatiebijeenkomst komst Veronicaschip

Omwonenden en bedrijven van de Schuttevaerkade worden in een bijeenkomst op 11 december geïnformeerd over de mogelijke komst van het Veronicaschip naar Zwolle. Ze zijn dan vanaf 20.00 uur welkom in Hotel Campanile. Het college van burgemeester en een discotheek wil. De vergunningaanvragen moeten overigens nog door de gemeente worden getoetst. De schipeigenaar verzekert dat er geen geluidsoverlast vanaf de boot zal zijn. "Die is voor honderd procent geïsoleerd."

Veronicaschip was nergens écht welkom


Erg welkom is de Norderney doorgaans niet in de Nederlandse gemeenten. Nadat het zendschip van Veronica werd verbouwd tot een discoboot met pretlichtjes, heeft het een enorme tournee door Nederland, België en Duitsland gemaakt. Het schip lag onder meer in Vlissingen, Maastricht, Lelystad en Urk (voor een verbouwing), in Groningen, Leeuwarden, in Medemblik, in Emden, in de Maas bij Luik en de laatste jaren in Antwerpen. De gemeenten waren aanvankelijk dolblij als ze het schip met z'n roemruchte geschiedenis voor hun gemeente konden binnenhalen, maar het enthousiasme bekoelde doorgaans overal weer even snel, als buren begonnen te klagen over nachtelijk lawaai en overlast. In Maastricht belandden discogangers met een slokje op in de rivier en in nagenoeg alle gemeenteraden was vaak een lange discussie over vandalisme dat er eerst niet was en na de komst van de Norderney opeens wel. Niet zelden moest het schip binnen de gemeentegrenzen dan nog een keer of wat verhuizen, en tot slot vaak naar de uiterste randen van de stad, totdat de eigenaars - die ook steeds vaker wisselden - hun geluk weer elders gingen beproeven. In Antwerpen ligt het schip ver weg van de stad aan een eenzame 'kaai' in het havengebied. De laatste jaren kwam het schip steeds meer in het nieuws door de plannen die dj/ondernemer Eric de Zwart had (=ex Paul De Wit van Caroline). Hij maakte een miljoenenfortuin als directeur en grondlegger van Radio 538 en wilde het schip in Scheveningen neerleggen als een museumschip, waarin de roemruchte jaren van Veronica op zee nog eens bekeken konden worden. Die plannen strandden jammerlijk (net als het schip zelf, dat in een storm van windkracht elf op 2 april 1973 op het strand van Scheveningen was geworpen - nauwelijks een halve kilometer verderop). (NvdR: De steller van dit artikel haalt hier jammerlijk twee verhalen door elkaar) En ook van mooie plannen om het schip naar Volendam te halen is weinig terecht gekomen (voor een gecombineerd museum over de Top 40 en de palingsound): de haven was te ondiep voor de robuuste IJslandtrawler uit 1949.

Roemrucht is het schip zeker.

Tien lange jaren zond Veronica vanaf de Norderney uit. De zeezender was in april 1960 begonnen vanaf een oud Duits lichtschip, Borkumriff, dat eind 1964 door deze zwarte trawler werd vervangen. Het schip lag zeven kilometer van de Scheveningse pier op zee, net buiten het rechtsgebied van Nederland. Aan land werden piratenzendertjes opgepakt, Veronica kon ongestoord haar gang gaan.Iedereen van in de veertig hoorde de legendarische programma's van Tom Mulder, Willem van Kooten, Tineke, Tom Collins en Lex Harding. Ongekend populair was het station, en in 1973 - toen de politiek een anti-zeezenderwet wilde aannemen - kwamen zelfs 150.000 luisteraars in Den Haag demonstreren voor het behoud van de zender. Op 31 augustus 1974 was het desondanks afgelopen met Veronica - nadat de directie in 1971 zo onverstandig was geweest een brandbom te leggen op het schip van concurrent Radio Noordzee. "Met het verdwijnen van Veronica verdwijnt ook een beetje de democratie in Nederland", sprak programmaleider Rob Out pathetisch. "Dat spijt me, voor Nederland." Daarna werd de knop van de zender omgedraaid en zweeg het zendschip voor altijd - al werd de roem als omroep aan land met succes weer opgekookt.