24/09/2010

Het interview met de Knokke-Heistse Junior Eurosong kandidaat Luís

Maandag 27 september in de vroege avond begint op Ketnet de strijd onder de 8 Junior Eurosongkandidaten om te beslissen wie ons land in het Wit-Russische Minsk mag vertegenwoordigen op het Junior Eurosongfestival. Tot donderdag komen elke avond 2 kandidaten aan de beurt. De vakjury laat telkens één van jeugdige zangers doorgaan naar de finale die op vrijdag 1 oktober wordt gehouden. Luís uit Knokke-Heist brengt donderdag (30 september) zijn song “In mijn dromen”. In de aanloop naar de finale stelde ORONIEUWS de jeugdige stadsgenoot een aantal vragen over zijn eigen dromen voor de toekomst, over hoe het voelt om bekend te zijn en over vanalles en nog wat.

Hoe was het om terug naar school te gaan nu je ondertussen een BJV bent geworden? Dat is een Bekende Jonge Vlaming. Zijn je schoolkameraden anders geworden, ben jij anders geworden, of is alles min of meer bij het oude gebleven?

Op school is alles inderdaad min of meer hetzelfde gebleven. Al is het zo dat de lessen soms wel eens moeten stoppen omdat er weer een journalist aan de klasdeur staat voor een interview. Maar dat is wel leuk, want dan stelt hij soms ook vragen aan mijn vrienden. Ik voel me zeker geen BJV…al ga ik soms wel eens twijfelen als ik inkopen ga doen met mijn mama of als ik ga zwemmen met mijn papa. Overal word ik herkend en moet ik handtekeningen uitdelen. Ze kennen me van de TV, zeggen ze dan. En eigenlijk vind ik dat wel leuk. Een paar dagen geleden reed een bende fietsers - ik denk ongeveer 15 jongeren – mij achterna voor een handtekening. Mijn zusje en ik waren zo geschrokken dat we het op een lopen hebben gezet! Dus je ziet: ik moet nog wat oefenen om een échte BJV te worden!

Je wil al zanger worden toen je pas vier jaar oud was. Je droomt ervan om later als zanger door het leven te gaan. We hopen van wel, maar als die droom niet zou uitkomen, wat zou je dan in de plaats van zingen het liefst doen?

Dromen dienen om te laten uitkomen hé. Daarom zing ik er ook over. Mijn mama en papa zeggen altijd: eerst studeren en dan zingen. Met dat studeren en met dat zingen ben ik het natuurlijk volledig eens. Maar ik zie de volgorde iets anders! Voorlopig kan ik enkel aan zingen denken. Ik zou vandaag echt niet weten wat ik anders zou gaan doen later.

Onder de bekende zangers wie zijn je grote voorbeelden?

Zonder twijfel: Michael Jackson!

Wat zijn de nummers die je het liefst hoort, en die je vermoedelijk op je iPod hebt staan.

Zowat alle nummers van Michael Jackson. Ik heb zelfs aan de auditie van Junior Eurosong meegedaan met een nummer van hem: Heal the World.

Waar heb je zangonderricht gekregen? Of kon je uit je eigen meteen zingen?

Ik heb tot nu toe nog nooit zangles gevolgd, dus het zal een beetje eigen zijn aan Luís zeker? Maar mama en papa zijn ook muzikaal, hoor. Papa kan goed zingen en mama herkent meteen valse noten. Een prachtig koppel dus!

Hou je van mooie kleren? Want je bent altijd zo perfect volgens de laatste mode uitgedost. Kies je zelf je kleren?

Ik hou wel van toffe kleren en het is altijd mijn mama die ze uitkiest!

Jij zingt en speelt piano, en je 9-jarige zus Fauve speelt al viool van toen ze 5 jaar oud was. Heb je er ooit aan gedacht om te zingen en je door je zus te laten begeleiden. Kan Fauve “In mijn dromen” op haar viool spelen, of heb je het haar nog niet gevraagd?

Da’s een goed idee! Fauve viool laten spelen, ze zou het zeker kunnen. Weet je, eigenlijk was het de bedoeling om samen met mijn zusje mee te doen aan Junior Eurosong. Maar de kandidaten moeten helaas 10 jaar zijn en Fauve is er nog maar 9. Volgend jaar mag ze dus meedoen!

We weten ondertussen dat je van snelle wagens houdt, en we hebben vernomen dat ook de sterren je boeien. Als je een andere planeet of ster zou mogen bezoeken, welke zou dat dan zijn?

De zesde planeet: ik zou met mijn skeelers willen vlammen over de ringen van Saturnus!

Heb je nog andere hobby’s?

Naast notenleer en piano speel ik ook tennis en ga ik soms zwemmen met mijn papa. Ook met mijn iPod ben ik graag bezig. Voor de muziek dus!

Afgezien van Junior Eurosong, wat is je favoriete tv-programma?

FC De Kampioenen. Ik hou van humor.

Wat is je geliefkoosde gerecht? Wat eet je het minst graag?

Ik eet het liefst garnaalkroketjes. En met spruitjes kan je mij het minst plezier doen.

Wat is je geliefkoosde drank?


Cécémel en Icetea.

Wat is je favoriete snoep?

Zuurtjes!

Wat is je favoriete game?

Alles, als het maar een game met snelle auto’s is.

De Junior Eurosong voorrondes 27 tot 30 september om 17.45 en 19.20u op Ketnet.
De finale op 1 oktober om 17.45 en 19.25u.
Livestream van de finale vanuit de ‘green room’ vanaf 17.45u via www.ketnet.be