Het is bekend dat Stad Oostende al zo'n 5 jaar de gecumuleerde groeiende verliezen van het 'Autonoom' Gemeentebedrijf Vismijn Oostende (AGVO) financiert. Maar de Zeebrugse Visveiling somt in de brief een hele reeks van nieuwe wanpraktijken op van het Oostendse overheidsbedrijf. Vincent de Waele, de nieuwe exploitatiedirecteur die in Oostende aantrad, na het onlangse vertrek van AGVO-directeur Freddy Pollet, kreeg "naar eigen zeggen carte blanche" om de volledige subsidie die door Stad Oostende wordt ter beschikking gesteld te gebruiken om de vangsten van reders uit Knokke-Heist en Zeebrugge in Oostende te laten verkopen. "Het is de bedoeling van Stad Oostende om de vloot van Zeebrugge integraal over te brengen naar Oostende, tegen welke prijs dan ook", zei hij volgens de ZV twee weken geleden aan enkele betrouwbare bronnen.
Gratis
Dat plan is dan ook onmiddellijk in actie gezet. In het huidige seizoen waarin de vaartuigen verre visgronden zoals de Golf van Biskaje aandoen, vergoedt de Oostendse vismijn tot eind september alle kosten voor het transporteren van de viscontainers uit Frankrijk en uit het verre Milford Haven (Wales). En dat terwijl de aangerekende veilcommissie reeds ONvoldoende is om de sortering en de verkoop van de aangelande vis te vergoeden. Dit betekent dat het Oostendse overheidsbedrijf doelbewust met verlies werkt in een poging om het privé bedrijf Zeebrugse Visveiling dood te concurreren. Alsof dat niet genoeg was pakt de Oostendse Vismijn verder onder meer nog uit met dotaties en stadswaarborgen om leningen aan Zeebrugse rederijen te geven op voorwaarde dat ze uitsluitend in Oostende hun vangst verkopen.
Schade
De Zeebrugse Visveiling wijst de Minister-President op de schade die door dit alles wordt aangericht in de Vissector aan de Oostkust. Honderd bedrijven op het European Fish Centre in Zeebrugge, die minstens 100 miljoen euro hebben geïnvesteerd en 500 mensen te werk stellen (zonder de vissers) worden door de acties vanuit Oostende in hun voortbestaan bedreigd. De ZV verwacht snelle actie van de Minister-President "om aan deze wanpraktijken en oneerlijke concurrentie gefinancierd met overheidsgeld een eind te stellen". Ook werd Gouverneur Paul Breyne verzocht om een vergadering van alle betrokken partijen samen te roepen. De brief aan Yves Leterme werd mede ondertekend door een twintigtal bedrijven die in de Zeebrugse visserijsector bedrijvig zijn.