17/06/2007

40 jaar sedert Britse Anti-zeezenderwet

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat in Groot-Brittanië de Marine Broadcasting Offences Act van kracht werd, zeg maar de anti-zeezenderwet. Alle offshore stations die op dat moment voor het UK uitzonden, behalve Radio Caroline gingen uit lucht tegen 14 augustus 1967. Om dit te herdenken is er tussen 9 en 14 augustus aanstaande een speciaal radioproject in de lucht; Pirate BBC Essex. In 2004 was dit station, met heel wat succes overigens, ook al een tijdlang in de ether. Opnieuw zal daarvoor het voormalige lichtschip de LV18 gebruikt worden.

Ook vanaf het fort Red Sands zal een speciaal station in de lucht komen; Radio Red Sands. Vanaf deze plek zonden ooit Radio Invicta, KING radio en Radio 390 uit. Deze stations werden destijds ook aan de Belgische kust druk beluisterd.


Ook in Nederland zal er nog eens vanaf zee worden uitgezonden. Op 31 augustus zal Radio West een vier uur durend live programma uitzenden vanaf de driemaster "Minerva" dat als zendschip voor de boulevard van Scheveningen voor anker zal gaan. Op 31 augustus 1974 gingen Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal en Radio Atlantis uit de lucht, omdat 's anderendaags de Nederlandse anti-zeezenderwet van kracht zou worden.
Op de foto: AJ in 1973 in de kleine boegstudio aan boord van de Mebo 2 (RNI).