30/06/2007

Kruzenshtern volgende week in Zeebrugge

Van 5 tot 9 juli ligt komt de historische Russische viermaster Kruzenshtern naar Zeebrugge om de honderdste verjaardag van de haven te vieren. Wie dat wil, kan zelfs meevaren met het indrukwekkende zeilschip. De Russische viermaster Kruzenshtern wordt een van de grote blikvangers op de festiviteiten voor de viering.

Geschiedenis

De 'Kroezensjtern' (Крузенштерн) is een Russische stalen viermastbark, genoemd naar de Russische ontdekkingsreiziger Adam Johann von Krusenstern. Het is na de Sedov het grootste traditionele zeilschip ter wereld dat nog vaart. De thuishaven is Kaliningrad. Het schip liep op 11 juni 1926 als Padua van stapel op de Tecklenborgwerf in Wesermünde (Bremerhaven). Het was het laatste zeilende vrachtschip dat werd gebouwd. Het werd onder meer gebruikt om graan, kolen en salpeter naar Belgische havens te vervoeren. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd de Padua op 12 januari 1946 overgedragen aan de Sovjet-Unie, als onderdeel van herstelbetalingen. Het schip werd omgedoopt in Kroezensjtern en kwam in 1955 als opleidingsschip in dienst bij de Russische marine. In 1959-1961 lag de Kroezensjtern in Kronstadt bij Sint-Petersburg, en werden onder meer twee hulpmotoren ingebouwd. Sinds 1966 is het eigendom van het Russische ministerie voor visserij, dat het gebruikt als opleidingsschip.

In Zeebrugge

De Kruzenshtern, 114 meter lang met masten van 50 meter hoog, meert op 5 juli aan in onze Oostkusthaven. Tussen 5 en 8 juli is het tachtig jaar oude schip toegankelijk voor bezoekers. Aan boord circa 220 bemanningsleden, van wie er 68 vast zijn. 'Het is een unieke kans om deze kathedraal van de zee te komen bezoeken', zegt Etienne Vos van de Tall Ship Friends, een vereniging die grote schepen als de Kruzenshtern tracht te steunen in hun onderhoud. Wat dat onderhoud kost handenvol geld. 'Het dek van het schip is vernieuwd, maar dat heeft 500.000 euro gekost. Door die hoge kosten is het onduidelijk hoe lang de Kruzenshtern nog in de vaart zal blijven. Veel kans dat dit de laatste keer is dat men het schip in België kan zien.'

29/06/2007

Britse hulp voor Chad vanuit Oostende

Volgens "Save the Children UK" vertrekt vrijdagavond (29 juni) een vitale hulpzending vanaf de Oostendse luchthaven met bestemming N'Djamena in Chad. De hulpgoederen zijn bestemd voor families die moesten wegvluchten uit hun huizen vanwege het geweld in de grensregio bij Darfur. Volgens het Britse hulpagentschap is momenteel een strijd tegen de tijd aan de gang vanwege het op handen zijnde regenseizoen. Men verwacht namelijk dat de wegen in het conflictgebied dan compleet onbruikbaar zullen zijn. De DC8 uit Oostende heeft45 ton hulpgoederen aan boord. Daaronder genoeg zware tentzeilen om onderdak te verlenen aan zo'n 5.000 families. Verder bevat de lading ook 3.500 dekens. Daarnaast nog communicatieapparatuur en kantooruitrusting ten einde Save the Children toe te laten haar activiteiten in Chad uit te breiden. Voor Oostende werd gekozen als vertrekpunt omdat de luchthaven het dichtst gelegen is bij de centrale opslagplaats van hulpgoederen van Save the Children.

Programma WereldBolle Heist

De WereldBolleprogrammatie 2007 werd zopas bekend gegeven. Het gaat om een reeks gratis wereldmuziekconcerten die elke dinsdag in juli en augustus worden gehouden op de Bolle in Heist. Onder de wereld- en folkbands die optreden: de Cluricauns, Indiara, Sois Belle, Kandoris, El Greco, enz. De aanvang is telkens om 21u.

3/7 CLURICAUNS

Cluricauns is een van de meest aanstekelijke Belgische folkbands met sterke live reputatie. Onlangs brachten ze een nieuwe, inmiddels 3de CD, 'RUSHIN BY' uit. De teksten van de meeste nummers op deze plaat handelen over de dolgedraaide tijd waarin we leven, dat we dikwijls te weinig stilstaan bij sommige gebeurtenissen... Vandaar ook de albumtitel.

10/7 RONNY MOSUSE

Een optreden in het kader van de 11 juliviering. Ik wilde na het succes van 'kom bij mij' uiteraard met 'altijd oktober' de beste Nederlandstalige popcd aller tijden maken. Omdat in het Nederlands alles zo duidelijk en zo breekbaar was probeerde ik zoveel mogelijk kwaliteitsfilters in te bouwen. Zo stelde ik me bij het componeren voor dat Marvin Gaye, de Finn Brothers en Bill Withers aan mijn keukentafel aan het kleurenwiezen waren. Als zij een nummer niet goed vonden vloog ik genadeloos terug mijn kot in.

17/7 INDIARA

IndiAra is een project op initiatief van Maya Sapera (danseres - choreografe), muzikaal gearrangeerd door Osama Abdulraso. IndiAra staat voor Indisch en Arabisch. Het is een kleurrijk totaalspektakel, met live muziek en een meeslepende choreografie van Indische, Arabische en Indo-Arabische dans. De muzikanten Azdine El-Jazzouli (percussie), Mahabub Khan (zang/harmonium), Melike (zang), Osama Abdulrasol (qanoun) en Sattar Khan (percussie/dubbele fl uit) tasten de grenzen tussen beide culturen af, terwijl Maya Sapera en Niki Constantinidu een netwerk van bewegingen en choreografieën weven.

31/7 SOIS BELLE

Muziek met moderne invloeden en instrumenten geworteld in de traditionele muziek, dat is wat Sois Belle brengt. Naast nieuwe teksten met traditionele ondertoon gebruikt Sois Belle ook oude liederen waarrond een hedendaagse compositie wordt uitgewerkt. Sois Belle is duidelijk een product van de folkevolutie in Vlaanderen en loopt daarmee in de sporen van Kadril, Ambrozijn, Fluxus en zovele andere groepen uit de hedendaagse Vlaamse folkscene. Zelf noemen ze het voor het gemak ‘folkpop’ met veel aandacht voor arrangementen en compositie. Swingende en dansbare nummers worden afgewisseld met intiemere luisterliedjes waarbij de vocaliteit van de groep duidelijk op de voorgrond komt

7/8 KANDORIS

De 3 lady’s maken met hun stemmen een uitdagende, maar ook heel kleurrijke en vaak zelfs goddelijke harmonie. Alsof dit nog niet genoeg was, spelen zij ook nog instrumenten, zoals dwarsfluit, blokfluiten, viool en 5-string banjo. Met hun mannelijk gezelschap kan de pret zeker niet op! Zij zetten nog kracht bij met hun basgitaar, gitaar, 5-string banjo, concertina en mondharmonica. Maar zelfs zingen mogen ze, zodoende klinkt Kandrois vaak zesstemmig! Dit spektakel speelt zich af in een combinatie van eigen nummers, traditionals en eigenzinnig bewerkte covers. Zelf zijn ze dol op oude speelse country songs, maar zij voelen zich ook perfect thuis in genres zoals Ierse, Engelse, Amerikaanse folk, gospels, bluegrass en cajun. Zelfs van een vleugje Nederlands of Antwerps schrikken zij niet!

14/8 BELGRECO

Belgreco bestaat uit professionele muzikanten die een gevarieerd Grieks repertoire brengen op bouzouki en gitaar. Het programma omhelst Dimotika (Griekse volksmuziek), typische Rèbètica (muziek uit de jaren 30), Laïka of populaire muziek, folkloristische dansen, ballades, hedendaagse nummers en ook eigen werk.. De meerstemmig gezongen liederen worden afgewisseld met instrumentaal werk.

21/8 ET ENCORE

In 1995 richten 5 folkies Et Encore op. Een repertoire van Ierse klassiekers en andere populaire nummers zette duidelijk al de trend van een ambiance groep. Eind 1997 werd resoluut beslist om de klassieke folk grotendeels vaarwel te zeggen en werd overgeschakeld naar een mengeling van folk en folkrock. Het repertoire werd aangepast en hoe langer hoe meer eigen nummers werden gemaakt. Het streefdoel: 'een leuke en dansbare set'. Deze ommezwaai bracht hen op talrijke podia van jeugdhuizen, parkconcerten, festivals en festiviteiten tot culturele centra. Meer en meer spelen ze over de grenzen. In 2006 warmen ze zelfs op voor The Levellers, verschijnt de nieuwe cd : 'The barber next door' en bekomt de band hun 4e uitnodiging op het Skagenfolkfestival in Denemarken.

28/8 FOLGAZAN

Folgazan is een sprankelende folkrockgroep die in 2004 gevormd werd en in 2005 voor het eerst het podium beklom. De groep speelt eigen werk, stevige covers en traditionals, balancerend tussen folk, rock en pop en bouwt aan een eigen stijl en geluid. Het repertoire bevat Engelstalige en Nederlandstalige nummers. Folgazán staat garant voor een optreden vol aanstekelijke muziek waaraan zowel de rockliefhebber als het folkminnend publiek zich kan verwarmen.

28/06/2007

WWL investeert verder in Zeebrugge

Wallenius Wilhelmsen Logistics (WWL) rust zijn ro/ro-terminal in de Zeebrugse achterhaven uit met twee PDI-centra, waar wagens van hun waslaag worden ontdaan en waar extra onderdelen kunnen worden gemonteerd. Er komt een Pre-Delivery Inspection-centrum voor auto's en ook één voor hoge en zware lading, zoals werfmachines, tractoren en ander landbouwmaterieel van klanten als Caterpillar, John Deere en Hitachi.

WWL investeert acht miljoen euro in de twee nieuwe faciliteiten. Wallenius en Wilhelmsen zijn al lang actief in het maritieme autovervoer, maar willen via hun joint venture WWL nu de volledige logistieke keten van auto's en andere voertuigen in handen krijgen.

Daarom hebben ze ook eigen terminals, verzorgen ze de distributie in het achterland en beheren ze de logistieke keten met IT-systemen. Op de terminal in Zeebrugge ontbraken alleen nog de technische diensten. De garage voor zware en hoge lading moet dit jaar al in gebruik zijn, het centrum voor personenwagens volgend jaar september.

P&O verhoogt vrachtcapaciteit op Calais-Dover

Om het toenemende vrachtaanbod op de korte Kanaalroute beter aan te kunnen gaat P&O de capaciteit op de Calais-Dover route optrekken. Daartoe heeft de rederij zopas de Spaanse ferry "El Greco" aangekocht. De 7 jaar oude veerboot heeft ruimte voor 125 gelede vrachtwagens en meer dan 300 passagiers. Het schip vaart nu nog voor Trasmediterranea Ferries en wordt geleverd in september. Het zal de naam "European Endeavour" krijgen.

Capacity-hike on Calais-Dover run


A freight ferry is being brought into operation on the Dover Calais route to meet growing demand from hauliers. Ferry operator P&O said it was purchasing the El Greco, which is currently operated by a Spanish shipping line. The seven-year-old vessel can carry up to 125 articulated lorries and more than 300 passengers, Helen Deeble, chief executive said.
P&O are set to rename the ship the European Endeavour. The ferry operator plans to take delivery of the vessel in September.

Oostendse Ospar-conventie aangepast om zeeopslag CO2 toe te laten

In de strijd tegen de klimaatverandering en de verzuring van de oceanen, is donderdag in Oslo het internationale verdrag voor de bescherming van het Noord-Oost Atlantische gebied (OSPAR) aangepast. Het verdrag was in 1992 in Oostende afgesloten. De aanpassing moet de opslag van het broeikasgas CO2 in de diepe ondergrond onder de zeebodem regelen. OSPAR heeft strikte voorwaarden en richtlijnen geformuleerd, om de CO2-opslag op milieuverantwoordelijke wijze uit te voeren. Daarmee worden de risico's voor het zeemilieu zoveel mogelijk beperkt. Een studie van de Verenigde Naties heeft uitgewezen dat onderzeese opslag van CO2 belangrijk kan zijn voor het vertragen van de wereldwijde klimaatverandering.

Ostend Ospar Convention adapted to allow undersee burial of greenhouse gases


European nations have amended a maritime treaty to permit burial of greenhouse gases beneath the north-east Atlantic as part of a long-term assault on global warming, Norway said on Thursday. Governments changed the so-called 1992 OSPAR Convention at a meeting in Ostend, Belgium, so that a ban on "dumping" at sea will not apply to greenhouse gases captured from power plants or factories and then pumped into porous rocks below the seabed.
U.N. studies project that such storage could be a major part of a drive to slow climate change this century and help to clean up emissions from burning coal and oil. But the technology is now too expensive to catch on widely. "The convention changes are an important milestone," Norwegian Environment Minister Helen Bjoernoy said. OSPAR covers the north-east Atlantic from the North Pole south to Portugal and stretching east to Denmark and west to Greenland.
"Storage of carbon dioxide in geological formations beneath the seabed will be an extremely important tool in the fight against climate change," Bjoernoy said in a statement.
A separate convention governing dumping in the world's oceans, the London Convention, was similarly amended last year. Many oil companies, including Statoil, BP and Shell, have been pushing for changes to OSPAR.


Last Hurdle


The revision to OSPAR, which combined a 1972 Oslo Convention and a 1974 Paris Convention, was the last hurdle to permit carbon storage in the north-east Atlantic region. Norway proposed the changes with backing from France, the Netherlands and Britain. OSPAR groups 16 coastal states and the European Commission. The revision will enter into force after ratification by seven nations. "Experience shows that ratification often takes a while, perhaps between one and five years," Knut Kroepelien, a senior Norwegian Environment Ministry official, told Reuters. "We've not identified that as a problem." Most projects, such as a Norwegian plan to build gas-fired power plants and then entomb the greenhouse gases offshore, are several years off, he noted. Statoil has been injecting a million tonnes a year of carbon dioxide at its Sleipner gas field off Norway since 1996 in a pioneering use of the technology, spurred by a hefty carbon dioxide emissions tax. Statoil is exempted from "dumping" rules because it simply reinjects carbon dioxide from the Sleipner well back into the seabed, rather than bringing the gas from somewhere else. Sleipner is unusual because its natural gas has a high concentration of carbon dioxide.

Gunstig advies voor windmolens op Transportzone

StadBrugge heeft een gunstig advies verleend voor de milieuvergunning voor twee grote windmolens op de Transportzone in Zeebrugge. Ze worden 150 meter hoog, wieken inbegrepen. In de onmiddellijke omgeving liggen de gasleiding van Interconnector en een NAVO-pijplijn, maar dat heeft dus geen negatief advies opgeleverd. Ook tijdens het openbaar onderzoek waren er geen bezwaren. De volgende stap wordt de bouwvergunning. De twee molens zijn een project van Electrabel en Nature Power.

27/06/2007

Meer capaciteit op Ierland vanuit Zeebrugge

Coast to Coast Lines (C2C), de combinatie van de rederij Cobelfret en het Zeebrugse ECS, zet een groter schip in op haar verbinding met Ierland. C2C verzorgt vanuit Zeebrugge drie afvaarten per week naar de Ierse havens Waterford en Warrenpoint. Daarbij werden totnogtoe drie schepen ingezet. Zopas werd de "C2C Aquarius", goed voor 735 TEU, vervangen door de "Spica. J," met een capaciteit van 962 TEU. De Spica J. is 139,50 meter lang en 22,20 meter breed. Afgeladen ligt het 7.30 meter diep. Beide schepen zijn eigendom van de Duitse rederij Jungerhans.

Zeebrugge-Bilbao omzeilt Frans rijverbod

Op 26 september zal rederij Transfennica starten met een nieuwe roro-dienst vanuit Zeebrugge naar Bilbao. Transfennica biedt 3 afvaarten per week naar Bilbao met een transittijd van ongeveer 38 uur. Deze nieuwe lijn, Trans Iberia Service genaamd, zorgt voor het vervoer van onbegeleide trailers en is volgens de rederij een gat in de markt omdat de Europese regelgeving voor vrachtwagenverkeer steeds strenger wordt. Met name geldt in Frankrijk in het weekend een rijverbod voor vrachtwagenverkeer. In die periode kan vracht via Transfennica uit Zeebrugge reeds ter bestemming in het Iberisch schiereiland zijn. De Nederlandse rederij Transfennica bv beschikt over 14 snelle vrachtroro's die zeer gevarieerd kunnen worden ingezet. Tot nog toe verzorgde Transfennica vooral vrachtverbindingen in het Baltische gebied tussen Duitsland, Polen enerzijds en Zweden en Finland anderzijds.

Aardgas uit Qatar via Zeebrugge naar Frankrijk

De Franse elektriciteitsproducent EDF heeft vrij onverwacht de hand gelegd op een groot deel van het aardgas uit Qatar dat via Zeebrugge wordt ingevoerd. EDF sloot een contract voor vier jaar. Ras Gas levert trouwens 20 jaar lang jaarlijks ruim 9 miljard kubieke meter gas in onze kusthaven. EDF heeft de helft van dat volume gekocht. De andere helft gaat zoals gebruikelijk naar de Belgische gasinvoerder Distrigas en Suez Global LNG, allebei dochter van de Franse nutsgroep Suez. EDF verkoopt op dit moment geen aardgas aan zijn Belgische klanten en heeft geen gascentrales in ons land. De groep liet eerder uitschijnen dat ze geïnteresseerd is in het verwerven van productiecapaciteit in België. Het valt te verwachten dat EDF het Qatarese gas ook zal gebruiken om zijn Franse klanten te bevoorraden. RasGas begon dit jaar met de aanvoer van aardgas per lng-schip uit Ras Laffan, het grootste gasveld ter wereld, naar Zeebrugge.

EDF AND RASGAS ANNOUNCE LNG SUPPLY DEAL


Ras Laffan Liquefied Natural Gas Company Limited (II) (RasGas) and the EDF Group, through its 100 % controlled subsidiary EDF Trading Ltd, have signed a mid-term (approximately 4.5-year) liquefied natural gas (LNG) supply agreement with flexibility for interruptible deliveries of up to 3.4 million tonnes of LNG per year, equivalent to approximately 4.5 billion cubic meters of natural gas per year. The LNG, which will be sourced from one of RasGas's existing LNG production trains in the State of Qatar, will be delivered ex-ship at the Zeebrugge LNG terminal in Belgium. This agreement will facilitate the deliveries of Qatari LNG to markets in northwest Europe and is consistent with the RasGas shareholders' and the State of Qatar's long term strategy for expanding and diversifying its natural gas market. It is another major achievement for the State of Qatar and highlights a successful effort between RasGas, its shareholders Qatar Petroleum and ExxonMobil, and the EDF Group. This contract marks the establishment of a long-term relationship between EDF and RasGas. It furthers the existing positions of EDF in the LNG business: the signature by Edison (50 % controlled by EDF) of a LNG supply contract with RasGas for future deliveries at the Rovigo offshore LNG terminal (Italy), the launching of studies for a regasification terminal project in Dunkirk (France) and the acquisition by its subsidiary EDF Trading of regasification capacity at the Montoir-de-Bretagne LNG terminal (France) over a two-year period. For His Excellency Dr. Ibrahim B. Ibrahim, Economic Advisor to the Emir of the State of Qatar, RasGas Vice-Chairman and Chairman of RasGas Marketing Committee: "We are delighted to add EDF Trading to our portfolio of LNG customers. The strategic location of the Zeebrugge LNG terminal, and the access it affords to the European gas market, makes this deal a true success for RasGas." For Pierre Gadonneix, Chairman and CEO of EDF: "By this agreement the EDF Group becomes one of the main counterparties with RasGas in Europe. It marks another step in the implementation of the EDF Group's strategy to strengthen its positions in natural gas." About RasGas RasGas Company Limited is owned by Qatar Petroleum and ExxonMobil RasGas Inc. RasGas operates production facilities to treat, liquefy and export LNG to countries across Asia, Europe and USA. Based in Ras Laffan, Qatar, RasGas currently produces over 20 million metric tonnes of LNG per year (Mta) with five trains in operation. It is expected that this production will be approximately 37 Mta by the end of the decade, with the completion of seven operational trains.

Ook Zeebrugse bedrijven ondertekenen Milieucharter

37 bedrijven hebben in Kortrijk het jaarcertificaat van het West-Vlaamse Milieucharter ontvangen. Dertien andere bedrijven gaan voor het eerst het engagement aan om het Milieucharter te ondertekenen, dat steeds meer belangstelling geniet. Het charter kan op een groeiende belangstelling van het bedrijfsleven rekenen. Meer dan 45 bedrijven nemen deel aan de volgende cyclus van het Milieucharter 2007. Het charter is een initiatief van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen, Voka en Bureau Veritas Certification en krijgt de steun van de Vlaamse overheid. Het doel ervan is bedrijven samen te brengen die op een vrijwillige basis een aantal doelstellingen rond duurzaam ondernemen onderschrijven. Het Milieucharter ondersteunt de bedrijven bij de uitwerking van een gestructureerd duurzaamheidsbeleid. Bij een positieve evaluatie van de resultaten op de werkvloer, ontvangt het bedrijf een jaarcertificaat. Onder de bedrijven die het certificaat West-Vlaams Milieucharter 2007 ontvangen zijn: Daikin Europe in Oostende, KBC Bank West-Vlaanderen, La Bretagne Logistics in Zeebrugge en Toyota Vehicle Logistics Centre in Zeebrugge. Onder meer stappen volgende bedrijven er nieuw in: Bond Moyson in West-Vlaanderen en Carrefour in Zeebrugge.

25/06/2007

Ook in Blankenberge preventief zeehonden vaccineren?

Het is zeer de vraag of ook het opvangcentrum van Sea Life binnenkort zeehonden gaat vaccineren tegen de robbenpest, die in het noordelijk deel van de Noordzee is uitgebroken. In Nederland heeft men ondertussen reeds beslist. De bekende zeehondenverzorgster Lenie 't Hart gaat deze week aan de slag met vaccineren. Dit maakt een woordvoerder van de zeehondencrèche in het Groningse Pieterburen maandag bekend. De ziekte brak uit in Denemarken, net als vijf jaar geleden. Toen kwam de ziekte ook snel naar Nederland. Zestig procent van de zeehondenpopulatie overleefde de ziekte niet. "De zeehonden overlijden vaak binnen enkele weken als gevolg van de complicaties, zoals longontsteking en hersenbeschadiging", meldt de woordvoerder.

De 39 zeehonden die momenteel in de crèche van 't Hart bivakkeren, worden daarom preventief gevaccineerd. Het vaccin moet twee keer worden toegediend met een tussenpoos van enkele dagen. Daarom is het volgens de woordvoerder onmogelijk om dieren in het wild het vaccin te geven. De robbenpest zou voor het eerst zijn opgedoken in 1988 door overbevissing in de Noordelijke IJszee. Waarom de ziekte nu, na 1988 en 2002, voor de derde keer in het Deense Kattegat is uitgebroken, is volgens de woordvoerder 'een raadsel'.

Doorbraak elektrisch vistuig lijkt nabij in Nederland

Het door Verburg Holland in het Nederlandse Colijnsplaat ontwikkelde elektisch vistuig lijkt de experimenteerfase voorbij te zijn. Het Visserij Innovatie Platform heeft de Nederlandse minister Verburg van Landbouw geadviseerd om het financieel mogelijk te maken vijf schepen met een elektrisch vistuig uit te rusten. Het advies van het Visserij Innovatie Platform komt, nadat eerder dit jaar een meerderheid van het kottervisserijoverleg het vertrouwen opzegde in het project waarbij een elektrisch vistuig op de Urk 153 in de praktijk is beproefd. Het overleg weigerde 100.00o euro subsidie te geven voor onderzoek naar de slechte vangstresultaten in de wintermaanden. De meerderheid zag geen toekomstperspectief voor het elektrisch vistuig, dat ook wel pulskor wordt genoemd. M. van Stralen uit het Schouwse Elkerzee die als deskundige bij het project betrokken is, zei in een reactie op het besluit van het kotteroverleg dat 'de resultaten wel bemoedigend zijn'. "Anders zouden Texelse vissers geen interesse tonen." Voor Zeeuwse vissers is de pulskor minder interessant, omdat zij veelal in de stenige zuidelijke Noordzee werken. Het Visserij Innovatie Platform stelt nu voor vijf schepen met de pulskor uit te rusten en 40 procent van de aanschafkosten (4,4 ton) te vergoeden. Vakblad Visserijnieuws meldt dat zich al vijftien ondernemers spontaan hebben gemeld bij het ministerie voor deelname aan het vervolgproject.

Jacht aan zee in plaats van appartement

Door de stijgende vastgoedprijzen van Knokke-Heist tot De Panne kopen steeds meer Vlaamse gezinnen een eigen jacht in plaats van een appartement. Volgens cijfers van Nautibel, de Federatie van Belgische Watersportbedrijven, zouden nu al meer dan 5.000 landgenoten over een jacht als 'vakantieverblijf' beschikken. "Vooral koppels met kleine kinderen en jonggepensioneerden kiezen steeds vaker voor een 'betaalbaar' jacht in plaats van een 'duur' appartement. Er is een wachtlijst van 500 mensen voor een ligplaats in een van onze jachthavens", zegt voorzitter Jean-Pierre Rooms. Velen wijken ook uit naar het nabije buitenland. Zo liggen in Breskens en Veere heel wat Vlaamse jachten.

24/06/2007

Vrees voor zeehondenpest

De zeehonden in de Noord- en Oostzee dreigen voor de derde keer in twee decennia te worden getroffen door massale sterfte. Hetzelfde virus als in 1988 en 2002 is de gevreesde boosdoener. Dat meldden Deense wetenschappers. Op stranden van het Deense eiland Anholt in het Kattegat spoelden de afgelopen dagen de kadavers van 48 jonge dieren aan.Tijdens de eerste epidemie in 1988 van de zogenoemde robbenpest stierf 60 procent van de zeehonden, bij de tweede golf veertien jaar later ging 30 procent dood. De populatie herstelde zich steeds vrij snel. Wetenschappers hopen dat oudere dieren nog voldoende antistoffen van de laatste epidemie in hun lichaam hebben.

22/06/2007

Radioactieve transporten in Zeebrugse marinebasis

Minstens tweemaal zijn er vrachtwagens met radioactief materiaal in de marinebasis van Zeebrugge opgemerkt en dat zonder dat het personeel is verwittigd over de mogelijke gevaren. Dat zegt de Algemene Centrale van het Militair Personeel (ACMP), een apolitieke militaire vakbond, vrijdag. Volgens vakbondssecretaris Emmanuel Jacob was over deze transporten ook geen overeenkomst tussen Defensie en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). De vrachtwagens stonden telkens gedurende een nacht (of zelfs enkele dagen) opgesteld tussen twee hangars, "alsof men ze wou verbergen", klinkt het. Volgens Jacobs hadden de vrachtwagens uranium 235 aan boord. Dat wordt gebruikt in kerncentrales, maar zou ook verrijkt kunnen worden om een atoombom mee te maken. Het personeel en de hulpdiensten op de basis waren hiervan niet op de hoogte, klinkt het. De vakbond had een brief geschreven naar Defensieminister André Flahaut, maar kreeg geen antwoord. Flahaut zegt aan Belga dat zijn departement een eind heeft gemaakt aan de praktijken van zodra ze bekend waren. Hij wijt de gebeurtenissen aan een fout en aan leugenachtige verklaringen van het bedrijf dat zich beriep op een onbestaand akkoord tussen ministeries.

21/06/2007

Fluxys maakt toegang tot Zeebrugge Hub makkelijker

Volgens Forbes investeert gasnetbeheerder Fluxys in Zeebrugge om de capaciteitsbeperkingen in zijn huidige ZEE Platform Service op te heffen. Op die manier moet de toegang tot Hub Zeebrugge maximaal vereenvoudigd worden tegen de zomer van 2008. Die overschakeling naar een volledige ZEE Platform Service wordt mogelijk na het in dienst nemen van twee bijkomende regelstations die momenteel in aanbouw zijn. Over de omvang van de investering wil Fluxys niets kwijt. 'Het gaat om een aandeel van ons totaal investeringspakket van 1,3 miljard euro', is alles wat woordvoerster Berenice Crabs kwijt wou. Momenteel beschikken 8 deelnemers aan het project over een capaciteitspakket van 400.000 kubieke meter per uur voor de periode van 15 december 2006 tot 30 september 2007. Onder de volledige ZEE Platform Service zullen shippers zonder capaciteitsbeperkingen aardgas kunnen uitwisselen en zal ook de LNG-terminal als ingangspunt worden toegevoegd. Beide elementen hebben samen als resultaat dat Hub Zeebrugge virtueel wordt uitgebreid tot de volledige zone Zeebrugge.

Fluxys removes capacity limitations as Zeebrugge natural gas hub

Belgian energy group Fluxys SA said it will remove capacity limitations under its current Platform service to simplify access to the Zeebrugge Hub gas terminal before summer 2008.
It is inviting shipping groups to subscribe to the service, which will allow them to transfer gas from ships to the terminal at a rate of 400,000 cubic metres per hour, from October 1 2007.
A spokeswoman for the group said the plans were part of a 1.3 bln eur investment programme.

Satan en magie op de grens?

Het vervallen Belgisch klooster op de grens tussen Westkapelle en Sluis blijkt niet enkel als achtergrond te fungeren voor huwelijksfoto's van kersverse koppeltjes in de Zwinstreek. Al geruime tijd circuleren geruchten dat mensen uit Knokke-Heist en de bredere regio er deelnemen aan satanische missen. Deze wilde geruchten krijgen nu echter plots geloofwaardigheid gezien de toestand rond het verloederde pand door de Sluise gemeenteraad wordt besproken. Volgens bewoners van het gehucht Sint Anna ter Muiden wordt in het voormalige klooster en kinderverblijf aan hekserij en zwarte magie gedaan. Raadslid Bram Basting wil dat de gemeente het vervallen rijksmonument dichtspijkert, om zo te voorkomen dat satanische sekten er nog langer bijeenkomen. Het klooster dateert uit het begin van de vorige eeuw en behoorde toe aan Belgische Dominicanessen. Vanaf 1932 was het een rusthuis voor de nonnen. Later werd het verkocht aan een andere nonnensekte "De Zusters van de Kindsheid van Maria". Vervolgens werd het een bezigheidstehuis voor voornamelijk Belgische gehandicapten.

Dat de klachten over het "klooster van satan" bloedserieus worden genomen, blijkt uit een brief van drs. Willem Heijbroek aan burgemeester en wethouders van de gemeente Sluis. De voorzitter van de provinciale commissie Heemschut Zeeland dringt aan op spoedige stappen, omdat "anders niets meer over is van het complex" . Het voormalige klooster en kinderverblijf is levensgevaarlijk. Dat bevestigt ook 'ghosthunter' Joost Knot uit Axel. "Het is een speciaal spookhuis, dat klooster. Er zijn daar rare dingen gebeurd. Er is glaasje gedraaid in de kelders. Maar ook hebben heksen, zogenoemde wicca's, er zitten knoeien, letterlijk en figuurlijk. Er hangt een enorm spanningsveld door het hele gebouw en de oude kapel voelt ook niet vriendelijk aan. Windvlagen, krachtvelden, alles loopt er langs je heen. Het terrein is vervloekt! Negatieve heksen zijn daar aan het rommelen geweest", waarschuwt geestjager Knot. Tijdens de vele speurtochten door de ruïne voelde de exorcist de verschrikkelijkste dingen, naar eigen zeggen. "Met name de kelders voelen heftig aan. Er staat ook niet voor niets 'Welcome to hell'. In de kapel is een satanische sekte beziggeweest met hun rituelen. Je wordt er aan alle kanten in de gaten gehouden en gevolgd waar je naar toe gaat in het gebouw", aldus Knot, die vreest dat de "negatieve krachten in het klooster aan sterkte winnen ". Poolshoogte Raadslid Bram Basting, van de tweemansfractie Gemeentebelangen Sluis, heeft woensdagochtend nog poolshoogte genomen in de griezelige ruïne. "Als je er binnen loopt, geloof je je ogen niet. Het is een prachtpand geweest, maar nu straalt het een totaal andere sfeer uit die ik maar moeilijk onder woorden kan brengen." Basting heeft schriftelijk geëist dat de burgemeester het pand onmiddellijk dichtspijkert. Voorzitter Heijbroek van de Zeeuwse Heemschutcommissie eist dat het spookhuis onteigend wordt van de 'duistere projectontwikkelaar', die momenteel eigenaar is. Volgens De Stem buigt de gemeenteraad van Sluis zich vanavond over de brandbrief van Heijbroek, die allerlei duistere krachten vermoedt rondom de projectontwikkelaar, als ware hij de duivel in hoogsteigen persoon...

Lofrede voor Albert Frère bij Bloomberg

Een van Amerika's belangrijkste corporatieve tovenaars heeft donderdag z'n bewondering voor de Knokke-Heistse tweede verblijver Albert Frère dik uitgesmeerd bij de financiële nieuwsgigant Bloomberg. In een bladzijden lange lofrede roemde de New-Yorkse topfinancieel Henry Kravis de inmiddels 81-jarige Frère voor "z'n bovennatuurlijke timing bij het maken van investeringen". Frères Bertelsman-deal vorig jaar geldt voor de Amerikanen als het absolute voorbeeld van zaken doen. Wat ze in de States helemaal intrigeert is het feit dat Frère nog tijd overhoudt om golf te spelen in Knokke-Heist en met de koning van Spanje op patrijzenjacht te gaan. Het hele verhaal rond Albert Frère lees je trouwens op onze website.

Albert Frere Maneuver in Bertelsmann Deal Gets Henry Kravis Nod (Bloomberg)

Albert Frere had a good excuse for his limp the day in 1988 he met French executive Jean Peyrelevade for the first time. A wounded boar had attacked him during a weekend hunting expedition in the Ardennes forest of southern Belgium, leaving a gash in Frere's leg that took 25 stitches to close. ``He was on his back kicking it in the muzzle,'' says Peyrelevade, recounting Frere's explanation for the leg wound.

Frere, now 81, is still hunting both boar and European corporations. In more than half a century, he has turned a family business selling nails and chains into an empire with assets valued at more than 24 billion euros ($32 billion). In the past year, he and his partners earned more than 2 billion euros by selling their stake in Bertelsmann AG, Europe's largest media company. Frere's holding companies are now poised to profit from the pending merger of French utility Suez SA, in which Frere and his partners are the largest shareholders, and government-controlled Gaz de France SA.

As the global takeover boom sets records -- volume this year was $2.4 trillion through June 20 -- Frere, one of Europe's original buyout artists, is grabbing his share. Frere last year bought big stakes in French building materials maker Lafarge SA and liquor purveyor Pernod Ricard SA. The Belgian's family fortune is about 3 billion euros, according to data compiled by Bloomberg.
Frere, who was dubbed a baron by Belgium's King Albert II in 1994, doesn't take the large, public companies he invests in private or appoint his own managers. Instead, he wields influence in corporate Europe through strategic investments, by helping to arrange mergers and acquisitions and sometimes by outwitting his adversaries.

`Uncanny Timing'

``He has uncanny timing in making investments,'' says Henry Kravis, a founder of New York-based Kohlberg Kravis Roberts & Co., who hunts red-legged partridge with Frere and Spain's King Juan Carlos I. Kravis has never done a deal with Frere, although he says he would like to. ``I respect this man so much,'' Kravis says. Kravis points to Frere's July 2006 Bertelsmann transaction as the best example of the Belgian's nose for a profitable deal. In 2001, Frere swapped his 30 percent holding in Luxembourg- based television and radio broadcasting company RTL Group for a 25 percent stake in the German media company. In making the trade, he wrote a clause into the contract giving him the right to float his Bertelsmann shares on the stock market. Last year, he approached the Mohn family, which controls Bertelsmann, seeking 4.5 billion euros for his shares. He got his price after announcing plans for an initial public offering, against the wishes of some Mohn family members.

Billions in Profit

Liz Mohn, who with her family controls Bertelsmann, said in a May 25, 2006, statement that the purchase of Frere's stake guaranteed the company's independence. Frere and partners made an estimated 2.4 billion euros on the sale, according to a July 2006 statement from Groupe Bruxelles Lambert SA, or GBL, a holding company he controls. `Probably the best deal that I've ever seen, ever, is the deal he did with RTL and Bertelsmann,'' says Kravis, who met Frere 15 years ago. ``This was his deal, and he's the guy who really negotiated this.'' Frere has since used the profits from the Bertelsmann transaction to help him become the largest independent investor in Lafarge and Pernod Ricard. In typical style, he bought the stake in Pernod Ricard after a November 2006 hunting trip with Chief Executive Officer Patrick Ricard in northern France. Taking a big stake in a small company and swapping it for a small stake in a large company is one of Frere's preferred investing techniques.

From Tractebel to Suez

In 1996, for instance, he sold his 25 percent holding in Belgian utility Tractebel SA to a unit of Paris-based Suez, which later led to a merger of the two companies and the makeover of Suez into a corporation that last year had 44 billion euros in revenue. Frere and his partners sold the Tractebel stake for 49.4 billion Belgian francs, or about 1.2 billion euros. Their 9.5 percent stake in Suez was worth 5 billion euros as of June 20. Suez's record earnings last year of 3.6 billion euros represent a 32-fold increase since Frere first bought shares 11 years ago. He could profit again through a rise in Suez's share price if the company is able to pull off its merger with Gaz de France, which would make it the largest utility company in the world, with approximately 72 billion euros in revenue. Frere's friendships with kings, presidents, prime ministers and the captains of industry have helped him build his fortune. Still spry thanks to daily spins on a stationary bicycle, Frere entertains them on tennis courts, hunting trips and visits to his homes on the Cote d'Azur and at Knokke-le-Zoute on the Belgian coast.

Whispers with Chirac

The investor joined a crowd of 300 business leaders who came to hear the final New Year's address of outgoing French President Jacques Chirac at the Elysee Palace in January. Chirac took the occasion to give his blessing to the Suez-GDF deal. ``The merger between Gaz de France and Suez is strategic for France and Europe,'' Chirac said. Frere sat between his friend Bernard Arnault, CEO of luxury goods maker LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, and Suez CEO Gerard Mestrallet. After the speech, Frere exchanged whispers and a hearty handshake with the president. ``He always gets listened to, and he doesn't talk too much,'' says Felix Rohatyn, U.S. ambassador to France from 1997 to 2000. Rohatyn, 79, who now works as an adviser to Lehman Brothers Holdings Inc., served on Suez's board, of which Frere is vice chairman, from 2001 until 2004.

A Patient Investor

Frere has built his fortune by being patient. GBL first invested in Imerys SA, a maker of specialty minerals and pigments, in 1987. Frere bought his first shares in Suez in 1996 through Belgian utility Electrafina. And he has owned stock in Total SA since 1999. `He's investing for the long term,'' says Tom Simonts, an analyst at KBC Securities in Brussels who tracks three of Frere's publicly traded holding companies. ``He doesn't really care about short-term fluctuations. He's more or less the Warren Buffett of Belgium.'' Once he sinks his teeth into an investment, Frere does what he needs to do to protect it. The Suez-GDF deal, for instance, may be in danger. The French government, now headed by President Nicolas Sarkozy, must pass a law relinquishing state control of GDF for the merger to happen. Sarkozy's new prime minister, Francois Fillon, said on May 23 that his government may seek other options.

Iberdrola Gambit

Frere is prepared. In May, GBL and Cie. Nationale a Portefeuille, companies he controls with his partners, said they had purchased 5 percent of Spain's Iberdrola SA, placing the Frere group among the top five shareholders in Spain's second- biggest utility. Enrique Soldevila, a Madrid-based analyst for Banco BPI SA, says that sets up Iberdrola as a possible new merger partner for Suez. ``The links between Mr. Frere and Suez are a spicy ingredient for new rumors and hypothetical scenarios in terms of mergers and acquisitions in Spain,'' Soldevila wrote in a research note. And Frere's Iberdrola investment produced instant profits -- on paper at least. The company's stock jumped 7.2 percent in the two days after GBL announced it had bought its shares. Frere says he endorses the Suez-GDF merger and is also prepared if it fails. ``We're not choirboys,'' Frere says, sitting in the salon of his Paris penthouse overlooking l'Avenue Foch near the Champs-Elysees. ``We're sufficiently intelligent to find alternatives.''

A Cascade of Companies

The ``we'' in Frere's lexicon refers to the complicated cascade of companies through which he, his family and his partners make investments. At the top of the pyramid is Groupe Frere-Bourgeois, a private holding company that manages the family's money. It's based in Charleroi, the biggest city in French-speaking Wallonia, near Frere's birthplace. Frere- Bourgeois in turn holds direct stakes in two private and one publicly owned corporations with investments across Europe. Brussels-based and publicly listed GBL is the vehicle that controls Frere's investments in large publicly traded companies such as Lafarge, Suez and Total. GBL is 48 percent owned by Geneva-based Pargesa Holding SA, also publicly traded. Frere is chairman of GBL and vice chairman of Pargesa. Pargesa is in turn controlled by Parjointco NV, another holding company, which is 50 percent owned by the Montreal-based Desmarais family, whose chief holding is Power Corp. of Canada. Frere owns the other half through a group of companies headed by Frere-Bourgeois.

CNP Shares Up 41 Percent

A second tranche of Frere family investments flows through Cie. Nationale a Portefeuille, or CNP. The Brussels-listed company has net assets valued at 6.4 billion euros, a nearly threefold increase from a decade ago, according to the company's 2006 annual report. CNP shares have risen an average of 41 percent a year in each of the past three years. CNP, also headquartered near Charleroi, is chaired by Frere's son, Gerald, 56. Gilles Samyn, 57, is CEO. One of CNP's investments is a 19 percent stake in Milan- based Gruppo Banca Leonardo SpA, a mergers adviser and asset management firm run by the former Lazard Ltd. banker Gerardo Braggiotti. Peyrelevade, Frere's former partner in Royale Belge SA insurance, is Leonardo's chairman in France. CNP also owns half of Cheval Blanc, the fabled vineyard in St. Emilion near Bordeaux that Frere bought with Arnault in 1998. The vineyard's 2000 vintage of St.-Emilion Premier Grand Cru sells for $1,600 a bottle. Investors are willing to look past the complexity of Frere's corporate structure. ``From Frere's large address book to his influential billionaire friends, being a minority shareholder in GBL is rewarding in the long run,'' says Danny Wittenberg, whose Brussels-based investment firm Puilaetco Dewaay NV manages 6 billion euros, including GBL shares. ``He has the skill and expertise to find undervalued stocks and push M&A activity -- and what he does for himself he does for minority shareholders too,'' Wittenberg says.

A Friendly Investor

GBL shares have risen an average annual 27 percent since the start of 2004. On June 20, the stock closed at a record 94.1 euros, up 22 percent from a year earlier. ``We don't like to fight,'' says Frere, sporting an open- necked shirt, a four-button jacket, gray pants and black velour slippers. ``What attracts us to an investment is that we are accepted by management. I don't climb in through the rear window.'' Frere isn't overly concerned with the short-term performance of the stocks of the companies he controls, says Thierry de Rudder, who has been a managing director of GBL since 1993. ``Hedge funds look at how well they can do over six to 12 months,'' says de Rudder, 57, who is Gerald Frere's brother-in- law. ``We look at a six- to 12-year view. We go where we think we can play a role and accompany management along a certain strategy.''

Total's Biggest Shareholder

The Frere group's investment in oil company Total is an example. Frere started by acquiring a stake in Belgian oil company Petrofina SA in the early 1980s. By 1987, he had amassed 30 percent of the company; and by the time he agreed to sell it to Total in 1998, he had 41 percent. ``It was the diamond of Belgium,'' he says. ``Petrofina was a Belgian name renowned abroad. With 30 percent, I felt as if I was king of creation.'' When Frere and his partners merged Petrofina into Total, they immediately became the French company's biggest shareholders. The acquisition gave Paris-based Total the financial might to acquire larger rival Elf Aquitaine SA in 1999, making Total the largest euro-listed company today, with a market cap of 142 billion euros. Through various holdings, Frere and his partners currently control 5.2 percent of Total, valued at 7.4 billion euros.

Albert Frere was born in the Belgian village of Fontaine- l'Eveque on Feb. 4, 1926, the youngest of three children. The Freres lived in a two-story brick house whose bottom floor is today a takeout eatery. Frere's father died when he was four, leaving his mother Madeleine in charge of the family nail and chain business.

Taking Charge at 21

Frere, whose formal education ended at high school, joined the family trade full time in 1947 at the age of 21, according to the 1997 biography Albert Frere: The Son of a Nail Merchant (Fayard, 345 pages, 18 euros) by Jose-Alain Fralon. The operation, like others across Europe, slowed to a near standstill under German occupation in the early 1940s. After the war, Frere revived sales by sending envoys to sell his family's iron products across Belgium, benefiting from a building boom. By the time Frere was 28, he had used profits from the family business to acquire a Charleroi steel mill. During the 1940s and '50s, Frere pushed to expand outside Belgium, using telephone books to scour for clients. ``We prospected,'' says Germain Druart, 81, who became Frere's seventh employee in 1952 and worked with him until his retirement 16 years ago. ``We sent letters to companies around the world.''

The Good Life

By 1953, Frere was a wealthy man, with a business that had a profit of 10 million Belgian francs that year, according to Fralon's biography. Frere's office sported a clay tennis court. Michel de Saint Aubain, 65, a former neighbor who now runs an eyeglass shop in Fontaine-l'Eveque, recalls summers in the 1950s when Frere would send his chauffeur to collect him for vigorous games of tennis -- singles at lunch and doubles in the evening. Frere has always been a savvy salesman, Druart says. He recalls that after Frere sold tons of steel to a group of Polish importers, they complained that he never bought anything from Poland in return. He ordered 1,000 bottles of Polish vodka. ``When the truck arrived, it was 1,000 cases, with 15 bottles per case,'' Druart says. Within weeks, Frere had sold the 15,000 bottles to his own employees, Druart says.

Missing the Bad Times

By the early 1980s, the Belgian steel industry was in a downward spiral, suffering from weak demand and high employment costs. When the government offered to buy out Frere in 1983 for 1.13 billion Belgian francs to save jobs, Frere went for it. ``I wouldn't say he missed all of the bad times by getting out then,'' says Peter Fish, managing director at MEPS (International) Ltd., a Sheffield, U.K.-based steel consulting firm. ``But he missed the worst part of it.''
By that time, Frere had already embarked on a new course. On Christmas Eve 1981, Baron Leon Lambert asked him to step in and rescue Groupe Bruxelles Lambert, a financial services and industrial holding company, which was then struggling with 20 billion Belgian francs of debt. Frere paid 2.6 billion francs for 35 percent of GBL, whose assets included oil refiner Petrofina; Belgium's biggest bank, Banque Bruxelles Lambert SA; and insurer Royale Belge.
To revive GBL, Frere sold off Banque Bruxelles Lambert and other assets, using the money to cut debt and expand his holdings of companies such as Petrofina. Today, GBL is the sixth-biggest corporation by market value on the Brussels BEL20 Index of the country's largest companies, with a market value of 15 billion euros. The value of GBL's net assets, including stock and investments in closely held companies, was 16.8 billion euros at the end of 2006, more than double the amount three years earlier.

Milken Fiasco

Since the 1980s, GBL has stayed focused on Europe, de Rudder says, speaking from the firm's spartan Paris offices overlooking the Champs-Elysees. One reason is that its biggest investment in the U.S. went thoroughly sour. In 1976, GBL, then overseen by Lambert, made what Fralon says in his Frere biography was a $40 million investment in New York-based Drexel Burnham Inc., which then became Drexel Burnham Lambert Inc. In the 1980s, Drexel's Michael Milken popularized the junk bonds that helped spur a takeover boom. After Milken pled guilty to five violations of securities laws in 1990 and Drexel filed for bankruptcy court protection, GBL wrote off its 20 percent stake. As a result, the Brussels firm took a charge of 4.3 billion Belgian francs ($120 million at the time) for 1989. ``After Drexel, we wanted to invest closer to home,'' de Rudder says. ``Investments in companies like Total and Suez give us all the international exposure we need.''

Bad Bet on Rhodia

Drexel wasn't GBL's only misstep. In 1999, GBL bought 5.1 percent of Rhodia SA, France's biggest specialty chemicals maker, for 161 million euros. Later, the company almost collapsed under the weight of the debt it accumulated in an acquisition spree. In the five years starting in 2001, Rhodia lost almost 3 billion euros. In 2003, GBL began cutting its stake. Frere got rid of the entire investment in 2004, taking a loss of 4.9 million euros, according to GBL's Web site. Frere declined to comment on the Rhodia investment. At times, Frere has profited from playing the white knight. In 2000, he allied with members of the Taittinger family, buying shares in champagne maker Taittinger SA after U.S. investors Guy Wyser-Pratte and Asher Edelman tried to take control of the company. ``He invited himself, but in a good way because he bought the shares of those unfriendly people,'' says Total CEO Christophe de Margerie, whose mother, Colette, is the daughter of Taittinger founder Pierre Taittinger. ``He was being very straightforward and taking the family into account, but he understood a good deal is a good deal.''

Saving Taittinger

Five years later, Frere offered to acquire all of Taittinger. The family said no, preferring Frere remain a partner. Weeks later, buyout firms including Paris-based Eurazeo SA lined up to make offers for Taittinger. In July 2005, Greenwich, Connecticut-based Starwood Capital Group LLC agreed to buy Taittinger for 2.1 billion euros in cash. CNP, the company that made Frere's investment, made 275 million euros from the sale of its stake in Taittinger and its Societe du Louvre unit, owner of Le Crillon, a five-star hotel on Paris's Place de la Concorde, and of Baccarat crystal, according to CNP's 2006 annual report. More recently, Frere came to the rescue of French construction company Eiffage SA at the behest of CEO Jean- Francois Roverato, who sought Frere's support to fend off a hostile takeover from Spain's Sacyr Vallehermoso SA. In March 2006, Frere acquired 6 percent of Eiffage. ``He made the investment at a delicate moment, and I'm grateful,'' Roverato says.

A Quick 91 Million

It wasn't charity. Nine months later, Frere found buyers for his Eiffage stake and walked away with a net gain of 91 million euros. Today, Roverato is once again fending off Sacyr's efforts to acquire Eiffage. Frere says that he has no plans to let go of the reins of his empire anytime soon. ``We have a team, but I'm the CEO and chairman,'' he says. He then repeats, for emphasis, ``I'm CEO.'' Frere remains in close touch with the managers of the companies he invests in. He calls Suez's Mestrallet at 8 a.m. every Saturday morning, and has for a decade. ``It's not 7:59 a.m. or 8:01 a.m.; it's 8:00 a.m. precisely,'' Mestrallet says. ``It's tradition.'' Mestrallet says they may discuss anything from Suez's operations to the latest news on mutual friends. Frere consulted him, he says, before boosting his stake in Suez earlier this year.
When he rouses business partners, or their spouses, from their sleep, he sends a kilo of Belgian chocolates to apologize. ``I say, 'I hope I didn't disturb you,''' he says with a mischievous smile. ``I know very well that I did but, well, too bad!''

Gerald to Take Over

Frere's son, Gerald, is set to take over as chairman of the Frere-Bourgeois holding company when his father does decide to step aside. ``His succession is settled,'' Gerald says. Frere's 29-year-old daughter, Segolene, sits on the board of two Frere companies, although she doesn't exercise executive authority. Frere's other son, Charles-Albert, died in a car crash in 1999 at the age of 19. Frere friends say that if the octogenarian ever stops working, he won't be easily replaced. ``They're big shoes to fill for anyone,'' Kravis says. ``But he will never retire; he loves it.'' For now, Frere will keep gunning for his next prey - -whether it's boar, partridge or a juicy portion of the next big European acquisition candidate.

Brand op Nederlands vissersschip na explosie

Donderdagochtend heeft op de Noordzee een brand gewoed in een viskotter na een explosie in de motorruimte. Om 04.00 uur kreeg het kustwachtcentrum een noodoproep van het getroffen schip de ‘Esther Jenke’. De 21m lange motorkotter, die in 1963 gebouwd werd, bevond zich op dat moment ongeveer 2 kilometer uit de kust. Drie reddingboten, met het benodigde brandweerpersoneel van het brandweerkops IJmuiden, gingen ter plaatse. Rond 05.00 was de brand geblust. Niemand raakte gewond. De schade was echter dusdanig dat het schip niet meer op eigen kracht naar de haven kon komen. Een ander visserschip heeft hulp geboden en het schip afgesleept naar de haven van IJmuiden.

20/06/2007

NH-90 vervangt de Sea King

Na het recent in gebruik genomen M-fregat Leopold I en de nieuwe voertuigen, is het de beurt aan de NH-90 om zijn intrede te doen bij Defensie. Het aankoopcontract is zopas ondertekend. Vanaf 2011 ontvangt Defensie de eerste exemplaren. De laatste NH-90 van de reeks zal in 2013 aankomen en de Sea King definitief vervangen. De acht exemplaren zullen dienen als reddings-, transport- en steunhelikopter. De NH90 wordt geproduceerd door NHIndustries, een consortium van Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland. Er bestaan twee versies van: de tactische-transporthelikopter en de Nato-fregathelikopter (NFH). Dit ultramoderne toestel beschikt momenteel als enige over een elektrisch besturingssysteem.

Veronica's Norderney naar Vlissingen?

Een radiofanaat uit Vlissingen aast op het schip van Veronica. De Vlissinger Johan Verhaar gaat pogingen doen het voormalige zendschip van Radio Veronica naar Zeeland te halen. Het schip De Norderney is op het moment in gebruik als drijvende disco in Antwerpen. Verhaar wil het zendschip terugbrengen in oude staat. Hij stelt zich voor dat het in Vlissingen dienst gaat doen als piratenmuseum als eerbetoon aan de zeezenders uit de jaren zestig en zeventig.

Opheffen Ferryways kost ook jobs in Engeland

Terwijl door de nieuwe verbinding van Dart Lines in Oostende de werkgelegenheid in die kusthaven voorlopig gevrijwaard is na de teloorgang van Ferryways, is dat in Engeland alvast niet het geval. In het Oost-Engelse Ipswich, één van de aanloophaven van Ferryways, gaan 21 banen voor de bijl. Dat schrijft vandaag de Evening Star in Ipswich.

21 jobs lost at Ipswich docks

MORE than 20 jobs have been lost at Ipswich docks following the appointment of administrators at a North Sea freight ferry company. Services between Ipswich and Ostend by roll-on roll-off operator Ferryways were suspended last week, with its owner citing financial problems. Ferryways, which is based in Ostend, from where it also operated routes to Tilbury on the River Thames and Immingham on the Humber, was acquired earlier this month by port, ferries and logistics operator Cobelfret, which is also based in Belgium. A Belgian court has appointed administrators to investigate the finances of the main company, Ferryways BV, but the outcome of its inquiries will come too late to save many staff at its British subsidiary. Insolvency specialist David Merrygold, from PKF accountants and business advisers, has been appointed as administrator of Ferryways (UK) Ltd, with the immediate loss of 21 jobs at its office at the West Bank terminal at the Port of Ipswich. The future of all three Ferryways routes remains uncertain. The company was launched in 2000 since when the frequency on the Ipswich-Ostend route has increased to three sailings each way a day. Mr Merrygold said: “It is a sad day for Ipswich and for the staff at Ferryways. We are now waiting to see what the Belgian authorities do but I don't hold out any hope for the UK company's long term viability. ”He added that PKF, which has offices in Ipswich, Great Yarmouth and Norwich, was now working with the administrators in Belgium to assess the way forward.

19/06/2007

Nu kun je met élke klacht ergens naartoe

U heeft al wel eens gehoord van een ombudsman bij wie u gratis een klacht kunt indienen. Maar is het duidelijk bij welke ombudsman of ombudsvrouw u moet zijn met uw klacht? Zoek niet verder.

POOL (Permanent Overleg OmbudsLui), het netwerk van de onafhankelijke ombudsmannen en ombudsvrouwen, zorgt voor de oplossing. Die ombudsmannen en –vrouwen verwijzen door naar elkaar. Heel concreet: ga met uw klacht naar een ombudsman of ombudsvrouw en u komt automatisch terecht bij de juiste Ombudsdienst die je verder helpt. De nauwe samenwerking tussen de ombudsmannen en –vrouwen heeft zich ook vertaald in de portaalsite http://www.ombudsman.be/. Op die site vindt u alle gegevens over de ombudsmannen en ombudsvrouwen. Ook de basisprincipes waaraan een onafhankelijke ombudsman of –vrouw zich houdt, zijn er uitgelegd.

Vlootplan loodsdiensten in duigen

Het samenvoegen van de twee posten voor de beloodsing van zeeschepen in de Schelde-monding benoorden Knokke-Heist gaat niet door. Het Vlaams en Nederlands loodswezen blijven elk een loodspost bedienen. Het idee, afgekeken van de Elbe-monding bij Hamburg, was zo logisch als wat. Het Vlaams en Nederlands loodswezen moeten hun vloot vernieuwen. Dat was hét moment om - ondanks de historische, politieke en culturele verschillen - samen op te trekken en de twee loodsposten in de Westerscheldemonding tot één terug te brengen.

Het plan was te gaan werken met één centraal gelegen moederschip. Kleinere vaartuigen zouden loodsen vandaar naar de zeeschepen brengen en van boord halen. Op jaarbasis zou dit miljoenen euro's besparen. Het mag niet zo zijn. De Vlaamse overheid - waaronder de Vlaamse loodsdienst valt - heeft besloten de eigen loodspost voor Oostende te handhaven. Vakorganisaties van loodsen en ondersteunend personeel vreesden verlies van werkgelegenheid en te lange vaartijden in het nieuwe concept. De vloot wordt wel vernieuwd. Vlaanderen schaft een moederschip aan en drie kleinere vaartuigen; allemaal swaths, schepen met twee rompen, zoals de veerschepen Vlissingen-Breskens. Die zijn bij hoge golfslag nog stabiel. Dure beloodsingen met helikopters kunnen dan vervallen.

BTW: verplichte elektronische aangifte voor grote ondernemingen

Voorlopig blijven de kleintjes buiten schot. Vanaf 1 juli 2007 zijn ondernemingen met een jaaromzet groter dan 50 miljoen euro verplicht hun periodieke btw-aangifte elektronisch in te dienen. Het indienen van de elektronische btw-aangifte gebeurt via de "Intervat"-toepassing (internet) of via "Edivat" (netwerkverbinding met de FOD Financiën). De identificatie gebeurt via de elektronische identiteitskaart of met een digitaal certificaat (Global Sign, Isabel of Certipost). Naast uw periodieke btw-aangifte kunt u ook de klantenlisting en de vrijgestelde intracommunautaire leveringen indienen via de "Intervat"-toepassing. Deze verplichting zal ook gelden voor middelgrote ondernemingen vanaf 2008 en voor kleine ondernemingen vanaf 2009. Er kan dan wel een uitzondering gemaakt worden voor ondernemingen die kunnen aantonen dat ze niet over de nodige computerinfrastructuur beschikken. Om meer te weten over deze nieuwe verplichting en over de Intervat-toepassing, raadpleeg de FAQ (lijst met met veelgestelde vragen) van de FOD Financiën.

18/06/2007

90-Jarige Constant Devroe trok ten strijde.

Boegbeeld Constant Devroe uit Knokke-Heist is afgelopen weekend in gedachten nog een keer ten strijde getrokken. In een konvooi authentieke legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog maakte hij een tocht langs de kust van Breskens naar Retranchement. Devroe, die op 27 april jl. 90 werd, maakte als wachtmeester de Achttiendaagse Veldtocht mee. Dat was de operatie van het Belgisch leger toen ons land in mei 1940 onder de voet gelopen werd door Duitse troepen. De oldtimerrit, waar Devroe immens van genoot, werd georganiseerd door stichting De Springer.

Constant Devroe werd geboren op Fort Sint Pol in de Oosthoek, in het huis waar hij nu nog steeds woont. Hij was de jongste van drie kinderen. Hij studeerde voor onderwijzer, leraar lichamelijke opvoeding en kinesist. Er zijn maar weinig Knokkenaars die van Constant Devroe géén onderwijs hebben gekregen of zwemles in het Binnenhof of in deReserve. Toen hij op 88-jarige leeftijd stopte met zwemles geven was hij de oudste zwemleraar van het land. Tot op vandaag geeft Devroe nog Nederlands voor anderstaligen in Scharpoord. Ook speelt hij regelmatig golf. Een andere passie is het filmen. Als oudstrijder is hij naar eigen zeggen "geobsedeerd door de eerste en tweede wereldoorlog". Ook boeken heeft Constant Devroe geschreven: over golf, over de oorlog, en over 20 jaar burgemeesterschap van Leopold Lippens. Uit waardering voor hetgeen Constant Devroe voor de leefgemeenschap in Knokke-Heist al 90 jaar lang betekent werd in april in de tuin van Roger Nellens trouwens een groots verjaardagsfeest aangericht.


Op de foto hierboven Constant Devroe in 'zijn' jeep. Naast hem Henk Risseeuw uit Groede.

Soccerplaza interviewde FC Knokkes Jonas van Landschoot

De afgelopen maand verscheen in diverse Belgische en Nederlandse media het bericht dat RBC Roosendaal zich zou hebben weten te versterken met de 21-jarige Jonas van Landschoot van Royal Knokke FC. Vervolgens bleef het enige tijd stil rond de beoogde transfer van de speler die in zijn carriere onder meer uitkwam voor Club Brugge (jeugd), KSK Maldegem en het afgelopen seizoen dus bij Knokke FC. Soccerplaza besloot Jonas even aan de tand te voelen.

Soccerplaza: Kunt u zich in het kort voorstellen aan onze lezers in Nederland en België ?

Ik ben een 21-jarige student lichamelijke opvoeding, geboren in Brugge en woonachtig in Maldegem (Kleit). Ik begon mijn voetballoopbaan op 5-jarige leeftijd bij een klein lokaal ploegje, maar al snel werd ik opgemerkt door Club Brugge. Gedurende zeven seizoenen doorliep ik er de jeugdreeksen en werd ik er gevormd als aanvallende middenvelder of flankaanvaller. Een schitterende tijd, maar op 16-jarige leeftijd trok derdeklasser KSK Maldegem aan mijn mouw en maakte ik de overgang. Ik debuteerde er reeds op 17-jarige leeftijd, maar na een ongelukkig laatste seizoen hield ik het er voor bekeken en trok ik naar R. Knokke F.C., waar ik mijn eerste seizoen achter de rug heb.

Soccerplaza: In de Nederlandse media verscheen enkele weken geleden het bericht terzake een mogelijke transfer van u naar RBC Roosendaal. Wat is hiervan de stand van zaken op dit moment ?

Ik had enkele gesprekken met de heer Rob Meppelink, waar ik een goed gevoel aan overhield. RBC Roosendaal bood me een concreet voorstel voor een jaar. Mijn besluit was dan ook vrij snel gemaakt. Beide ploegen (aangezien ik al had bijgetekend in Knokke) ondertekenden reeds de overgang. Er moeten nog enkele puntjes op de i worden gezet maar ik neem aan dat we er allemaal wel uit gaan komen.

Soccerplaza: Op welke wijze is RBC Roosendaal u op het spoor gekomen en was u daardoor al dan niet verrast ?

Na een thuiswedstrijd van Knokke, in de maand maart, werd ik plots opgebeld door Franky De Meyere, die hier in de regio uitkijkt naar spelers en die in contact staat met enkele Nederlandse clubs. Hij was overtuigd en nodigde mij uit om een dag te gaan testen bij de club uit Roosendaal. Een beetje verbaast hapte ik toch toe. Heel erg vereerd, maar zonder grote verwachtingen, trok ik de grens over. Ik begon vrij ontspannen aan de partij en genoot van elke seconde tussen de lijnen. Een fantastische ervaring, waar zowaar nog een vervolg aan kwam! De mensen van RBC bleken gecharmeerd en hielden sindsdien contact (via Ad Mouwen), wat uiteindelijk leidde in een concreet voorstel voor een overgang. Tot op vandaag sta ik nog te kijken van hoe snel het kan gaan in het voetbal.

Soccerplaza:Wat is uw mening over de door u geleverde prestaties in het voorgaande seizoen ?

Ik kwam er terecht in een ploeg die het vorige seizoen een periodetitel en de bijhorende eindrondeduels had weten binnen te halen. Bovendien werd die ploeg -op enkele uitzonderingen na- samengehouden. Dat zorgde ervoor dat ik een moeilijke seizoensstart kende bij de kustploeg. Hoewel het niet altijd even gemakkelijk verliep, voelde ik me er toch heel erg goed (dankzij de fantastische spelersgroep) en was ik bereid voor een basisplaats te knokken. Dat resulteerde in een aangename terugronde met een heel mooi seizoenseinde. Toch ben ik over mijn eigen spelstijl niet snel tevreden, maar dat helpt me ook te groeien. Ik besef zelf dat ik nog een grote groeimarge heb en daarom kan ik alleen maar gelukkig zijn met de kans die RBC me biedt.

Soccerplaza: Iedere voetballer speelde in zijn carriere wel eens een wedstrijd waarin alles leek te lukken. Speelde u ooit de "perfecte" wedstrijd en kunt u daarover nog iets vertellen ?

Ik vind het wat moeilijk om mezelf een perfecte wedstrijd toe te kennen. Het is wel zo dat de ene wedstrijd je al een beter gevoel geeft als de andere. Afgelopen seizoen speelden we een thuiswedstrijd tegen Club Roeselare. Ik startte voor de eerste keer écht op mijn favoriete positie in een soort van vrije rol achter de spitsen en het ontbrak me dan ook niet aan motivatie. We speelden erg aanvallend en zo kon ik mijn steentje bijdragen. Ik tekende voor een assist en zette de kers op de taart door zelf de 3-0 einduitslag tegen de touwen te trappen. Enkele minuten voor tijd werd ik gewisseld en tot mijn grote verbazing ging iedereen spontaan aan het klappen. Ik kreeg zowaar een applausvervanging die voor kippenvel en een fantastisch gevoel zorgde. Een onvergetelijk moment, dat ik nog steeds koester!

Soccerplaza: U vertelde bezig te zijn met een studie. Kunt u aangeven wat het voor een studie betreft en of dit een eventueel vertrek bij de club in de weg zou kunnen staan.

Inderdaad, momenteel studeer ik nog regentaat lichamelijke opvoeding in Gent. Ik zit er in mijn tweede jaar. Toen RBC met een concreet voorstel naar voor kwam, werd mij duidelijk dat een combinatie van voetbal in Nederland en verdere studies erg moeilijk en intensief zou worden. Na enkele gesprekken met mijn ouders stemden zij ermee in om mijn studies voor minstens een jaartje aan de kant te schuiven. Een kans als deze moet je met beide handen grijpen en ik wil er me dan ook volledig op toeleggen. Na dit jaar zien we dan wel weer en kan ik eventueel opnieuw aanpikken met mijn studies.

Soccerplaza: Wat is tot op heden het hoogtepunt uit uw carriere ?

Ik kende over de vele jaren heen enkele onvergetelijke momenten. Ik denk onmiddellijk aan een titel bij de jeugd als aanvoerder van Club Brugge tegen grote rivaal Cercle en mijn debuut op jonge leeftijd in derde klasse. Uiteraard weegt dat alles niet op tegen testwedstrijd bij RBC en het concrete voorstel tot overgang naar Nederland dat daarop volgde.

Soccerplaza: Van welke trainer heeft u tijdens uw carriere het meeste geleerd ?

Het is moeilijk om van al de trainers één naam naar voor te schuiven. Elke trainer onder wie ik werkte, bracht op zijn eigen manier wel iets bij. Al is het logisch dat in die 7 jaar Club Brugge mijn basisvorming is gelegd. Ik pluk er nu nog steeds de vruchten van. Als ik dan toch iets specifieker moet zijn, zou ik toch de namen van Georges De Crop en Bart De Meulenaere willen aanstippen. Beiden trainers die mij in de beginjaren bij de Brugse club erg goed bijstonden en erg veel vertrouwen hadden in mijn mogelijkheden. Ik ben hen hier nog steeds erg dankbaar voor. Na mijn Brugs avontuur nam ik er ook minivoetbal bij (AZ’77 Maldegem). Een naam die ik dan ook zeker wil vermelden is die van minivoetbalcoach Jan Cools. Iemand die sterk in mij geloofde en van wie ik tactisch en mentaal erg veel opstak!

Soccerplaza: Wat is uw mening over de prestatie's die Knokke dit seizoen heeft neergezet ?Knokke kende een seizoen met veel ups en downs. Er werd bij de aanvang van het seizoen erg veel verwacht van ons, maar dat konden we helaas niet altijd waarmaken. Aanvankelijk speelden we een degelijke eerste periode, maar nadien ging het bergaf. We hadden bovendien een erg jonge ploeg, waardoor we niet altijd goed om konden met mindere resultaten. Dit speelde ons parten en na een zwakke tweede periode besloot het bestuur het over een andere boeg te gooien. Een trainerswissel was daarvan het gevolg.Langzamerhand wisten we ons opnieuw wat op te werken in het klassement. We sloten het seizoen af met een knappe 15 op 18, wat ons uiteindelijk nog een respectabele eindpositie opleverde. Al ben ik ervan overtuigd dat we met deze groep veel meer mogelijkheden hadden.Soccerplaza: Wat is tot op heden het dieptepunt geweest uit uw carriere ?De laatste twee jaren in KSK Maldegem werden er twee om snel te vergeten. Ik kreeg er amper een eerlijke kans. Bovendien blesseerde ik me nog eens voor een lange periode en kreeg ik er nadien geen vertrouwen meer. Op een bepaald ogenblik dacht ik zelfs even aan stoppen. Gelukkig heeft mijn omgeving me goed opgevangen, waarna ik toch besloot om door te gaan, weliswaar bij een andere club. Het spreekt voor zich dat deze gebeurtenissen mijn zelfmotivatie nog steeds aanwakkeren om te tonen wat ik kan.

Soccerplaza: Wat is uw ambitie voor de komende jaren ?

Uiteraard droomt elke voetballer ervan een mooie profcarrière uit te bouwen. Dat is ook hier niet anders. Maar ik ben realistisch en besef dat dit niet voor iedereen weggelegd is. Als jonge speler besef ik dat ik nog een grote groeimarge heb en de kans die ik nu krijg om in Nederland te gaan voetballen is daarvoor de uitgelezen mogelijkheid. Het is voor mij een soort droom die uitkomt. Technisch is het niveau daar een stuk hoger dan in België en dat trekt me enorm aan. Het wordt een jaar keihard werken, mijn grenzen aftasten en daarna zal ik zien wat de toekomst me nog allemaal te bieden heeft. Ik ben alvast vastbesloten om er het beste van mezelf te geven.

Jeugdvakanties in Knokke-Heist

In tegenstelling tot de rest van Vlaanderen, waar de zomerse kinderopvang "rampzalig" genoemd wordt, is Knokke-Heist een absoluut voorbeeld. In heel ons land zijn er volgens de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten slechts 24.500 plaatsen in de buitenschoolse opvang deze zomer. Als men weet dat Knokke-Heist 's zomers een paar duizend kinderen opvangt dan blijkt de toestand in de rest van het land des te erger. Voor vakantieplus in de badstad zijn er op vandaag reeds 2.299 stage-inschrijvingen voor 878 kinderen. Het aantal stijgt elke dag verder, en dat zal vooral na de examens het geval zijn. De jongeren kunnen in de badstad kiezen tussen liefst 290 diverse stages. Opvallend is daarbij dat Knokke-Heist in vergelijking met de buurgemeenten enorm veel organiseert hoewel er relatief weinig jonge inwoners zijn. Jeugdvakantieopvang en de speelpleinen in de badstad zijn beschikbaar van 4 juli tot 28 augustus. Daarnaast zijn er ook het sportstrand en 7 privé instellingen die extra vakantieopvang aanbieden voor kinderen.

Jeugdvakanties Knokke-Heist van dinsdag 4 juli tot en met maandag 28 augustus.

De Speelpleinen

Met deskundige en kindvriendelijke monitoren De Speelpleinen zijn het décor voor uitgekiende groepsactiviteiten en het aanscherpen van individuele creativiteit.

1. Jeugd- en Kunstencentrum De Marge ’t Plein –KNOKKE TEL.050/630 808Edw. Verheyestraat 16. Vanaf 6 jaar tot en met 16jaar.

2. De Blekker- KNOKKE. TEL. 050/630 861 Van Steenestraat. Vanaf 2,5 jaar (zindelijk) tot en met 6 jaar.

3. De Korenbloem – HEIST TEL.050/630 875 Breed Veertien 25. Vanaf 2,5 jaar (zindelijk) tot en met 16jaar.

4. De Speelpelle - WESTKAPELLE TEL.050/604 767 Dorpsstraat 60-62. Vanaf 2,5 jaar (zindelijk) tot en met 16 jaar.

Openingsuren?

De activiteiten starten om 9 uur en om 14 uur. Er is opvang voorzien tussen 7.45 en 9 uur, tussen 12 en 14 uur en tussen 17 en 18.15 uur.

Inschrijvingen?

Vanaf deze zomer worden de inschrijvingen geregeld via een badge die het kind steeds bij zich draagt via een badgehouder. Deze badge bevat alle persoonlijke gegevens, inschrijvingsgegevens enz. Gedaan dus met in de rijen te wachten om te betalen voor speelplein, drank en maaltijden. Deze badge, de zogenaamde KOM!PAS, zal in latere fases ook kunnen gebruikt worden voor alle gemeentelijke vrijetijdsinitiatieven.

Meer info: 050/630.800 Vakantieplus