19/03/2008

Panamarenko creëert Wuivende krabben voor het Zegemeer

De Belgische kunstenaar Panamarenko zorgt in Knokke-Heist voor een fenomenale artistieke ingreep. De 68-jarige Antwerpenaar is namelijk van plan om door middel van een sculpturaal element op het water, de culturele as van de site Casino-La Réserve symbolisch te verbinden met de toegang van het Cultuurcentrum Scharpoord. Het kunstwerk Wuivende krabben zal te bewonderen zijn in het Zegemeer, juist voor het nieuwe 5-sterrenhotel ‘La Réserve’.

Artistieke archipel met draaikolk


Met de effectieve realisatie van de Wuivende krabben wordt uitvoering gegeven aan een oudere tekening van de internationaal gerenommeerde kunstenaar. Het Zegemeer zelf en het enthousiasme van het gemeentebestuur overtuigde de kunstenaar om dit werk hier in te passen. De monumentale installatie bestaat uit 3 drijvende eilanden uit gevlochten aluminium en een wervelende draaikolk. Als vorm van drie stapstenen in het water symboliseert het werk de link of brug tussen de drie ruimtelijke zwaartepunten van de stedelijke culturele as. Het betreft een uitgesproken poëtisch werk dat een absolute meerwaarde betekent voor het artistieke patrimonium van Knokke-Heist. Het werk heeft zowel beweging als stabiliteit, hoogte als diepte, artistiek denken als visueel ervaren in zich. De bolvormige archipel met 1 eilandje met een diameter van 5 meter en 2 eilanden met een doorsnede van 10 meter, waarbij de kromming een maximale hoogte van 3 meter zal hebben, kadert zich op natuurlijke wijze binnen de 3 hectare grote waterplas van het Zegemeer.

Wuivende krabben


Op de eilandengroep rusten reusachtige koperen krabben. De sculpturen zijn opgebouwd uit afzonderlijke elementen die mechanisch bewegen op windkracht. Zolang de zeebries waait, zullen de krabben de wandelaars dan ook met hun immense knijpers vrolijk toewuiven. De creatie wordt aangekocht door Compagnie het Zoute nv en La Réserve Promotions nv. Ze staat ter beschikking van de gemeente Knokke-Heist voor de duur dat de badstad het kunstwerk tentoonstelt in het Zegemeer. Het gemeentebestuur wordt wel verantwoordelijk gesteld voor het onderhoud, alle herstellingen, de goede werking van het werk, het verbruik, de verzekering en desgevallend de bewaking van het kunstwerk. Door de plaatsing van Panamarenko’s werk Wuivende krabben zal de huidige beeldengroep Ode aan de vrouw van Jef Claerhout verplaatst worden naar een andere locatie in de gemeente.