4/07/2007

Feestprogramma van 100-jarige haven

De haven van Zeebrugge bestaat dit jaar een eeuw, en dat eeuwfeest bereikt de komende vier dagen zijn hoogtepunt. Van donderdag tot en met zondag vinden een hele reeks evenementen plaats. Wij gidsen u door het feestprogramma.

Donderdag 5 en vrijdag 6 juli

Morgen en overmorgen vormt de Burg in Brugge het decor voor het totaalspektakel Sound of the Port, dat de toeschouwers moet onderdompelen in de wereld van de haven. Het programma, een mix van muziek en dans, is opvallend Brugs getint met optredens van onder meer Chris Dusauchoit, de Brugse bariton Hans Peter Janssen (bekend van de musicals Dracula en Les Misérables), het Brugse koor The Bare Necessities, Edje Ska en CD Dance Factory. De Israëlische kunstenares Ilana Yahav, die nooit eerder in België kwam optreden, maakt 'zandkunst' op een glazen plaat. Die tekeningen worden geprojecteerd op een groot scherm. De show is gratis en begint om 22.30 uur.

Zaterdag 7 juli

Zaterdagmiddag om 12.15 uur komen prins Filip en prinses Mathilde het Albert II-dok plechtig inwijden. De plechtigheid is enkel toegankelijk voor genodigden. 's Avonds is er in het Concertgebouw in Brugge Water music, maar dat concert is volzet.

Zondag 8 juli

Zondag zetten twintig havenbedrijven tussen 11 en 17 uur hun deuren open voor een gratis Open Havendag. Het is een unieke kans om de activiteiten van de havenbedrijven van dichtbij te bekijken. U kunt onder meer een kijkje gaan nemen op een schip van ICO (International Car Operators), een van de belangrijkste goederenbehandelaars van autoschepen in Zeebrugge. Het windmolenpark op de oostelijke strekdam is ook toegankelijk: een busrit brengt u langs de 24 windturbines. Ook het gebouw van het havenbestuur MBZ aan de Vandammesluis is open voor het publiek. Vanop het terras op de zevende verdieping heeft u een schitterend zicht op de haven. Aan de Sea-Ro Terminal kunt u met een watertaxi een rondvaart maken langs de Canadakaai. Er zijn speciale busdiensten ingelegd die u langs de bedrijven brengen.'s Avonds wordt de Open Havendag afgesloten met een groot feest op het evenementenplatform van het strand van Zeebrugge. Parkeren kan aan het Albert II-dok in de voorhaven (P1) of aan de Zeebrugse visveiling (P2). Het havenbestuur raadt echter aan om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. Wie met de trein komt vanuit Brugge betaalt 3,2 euro heen en terug.

Nog tot en met 15 juli
In het Provinciaal Hof op de Markt van Brugge loopt de tentoonstelling Zeebrugge in Beeld. Aan de hand van foto's, plannen en oude voorwerpen wordt de geschiedenis van de haven verteld. De tentoonstelling is elke dag van 10 tot 17 uur te bezichtigen en is gratis. Donderdag 5 en vrijdag 6 juli is Zeebrugge in Beeld open tot 22 uur.

Tot in november is er in Sincfala Heist ook de tentoonstelling "Havens in de Zwinstreek".