22/03/2011

Wereldwaterdag in Knokke-Heist

Bijna 20 jaar geleden riepen de Verenigde Naties 22 maart uit tot Wereldwaterdag. Het moment om ook bij het Waterbedrijf in Knokke-Heist even in de watercijfers te duiken. Volgens bedrijfsleider Johan Cabooter is het zo dat elke inwoner van de badstad per dag gemiddeld 120 liter drinkwater verbruikt. Het gaat om water dat de bevolking gebruikt om te drinken, te douchen, te koken, schoon te maken en het toilet door te spoelen... Het piekmoment voor het waterverbruik in de badstad ligt uiteraard in de periode tussen 1 juli en 31 augustus. Daarbij is 15 augustus de absolute piekdag met een drinkwaterlevering van ongeveer 15.000 m³ of 15 miljoen liter drinkwater, goed voor ongeveer 150.000 personen. Al het water wordt gecontroleerd door de Vlaamse Milieumaatschappij. Het bedrijf heeft aan het drinkwater in Knokke-Heist de quotering “Uitstekend” gegeven. Slechts een 30 % van alle steden en gemeenten in Vlaanderen hebben deze beste notering bekomen. De tarieven in Knokke-Heist zijn de tweede goedkoopste van Vlaanderen. Een gemiddeld gezin betaalt ongeveer 350 euro. In vergelijking met de omliggende gemeenten en steden is dit ongeveer 50 euro per jaar goedkoper. Een 900-tal gezinnen in de badstad kunnen kunnen trouwens aanspraak maken op een lager sociaal tarief, voor een totaal bedrag van ongeveer 150.000 euro per jaar

Twee afzonderlijke distributiezones


Het waterleidingsnet in de badstad is opgesplitst in 2 afzonderlijke distributiezones. De zone Knokke heeft als vertrekpunt het distributiepompstation aan de Helmweg, waar ook het water wordt gemaakt, dat komt vanonder het golfterrein. De zone Knokke levert water aan Knokke, het Zoute, Westkapelle en Ramskapelle. Het omvat 250 km leidingen en 9500 huisaansluitingen met een vertrekdruk van 5 bar, of goed voor 40 m hoge appartementsgebouwen. De zone Heist vertrekt vanuit de Watertoren in Duinbergen, voor Heist en Duinbergen. Het heeft 100 km leidingen en 5000 huisaansluitingen. Opgelet een huisaansluiting is voor een gebouw, is dit nu een eengezinswoning of een appartementsgebouw, dit is voor ons hetzelfde. Samen zijn er ongeveer 35.000 woongelegenheden in Knokke-Heist.

Continue bewaking van het water

Alle installaties worden bewaakt door verschillende computers. De technici beschikken ook over laptops om sneller de oorzaak van defecten te kunnen opsporen. Er zijn verschillende watermeters ingebouwd om het water naar verschillende deelsectoren te meten. Dit is noodzakelijk om vroegtijdig lekken in het leidingnet te kunnen opsporen. Ook wordt het jaar rond kleine toestelletjes geplaatst op kranen of hydranten om kleinere lekken op te sporen in het leidingennet. Door deze continue aandacht zijn de lekverliezen in Knokke-Heist gedaald tot het ultra lage niveau van slechts 2 %. Dit betekent nog steeds dat er 50.000 m³ water per jaar verloren wordt, al moet gezegd dat dit verloren water ook gebruikt wordt als bluswater door de brandweer en als spoelwater voor de zandfilters. Gemiddeld in Vlaanderen zijn de lekverliezen 10 %.

Enkele tips om water te besparen

Laat de kraan niet lopen wanneer je je tanden poetst
Besproei je tuin, als dit nodig is, liefst met regenwater, en zeker ’s nachts.
Een waterbesparend toilet, met twee knoppen, één voor de grote en één voor de kleine boodschap, vermindert je waterverbruik met 20 %. (Of plaats een baksteen in de spoelbak, zegt het waterbedrijf in Los Angeles)
Een waterbesparende douchekop heeft je aangenaam water op je huid, niet die harde straal, en je bespaart 10 % water, maar ook warm water, waardoor je energiefactuur ook vermindert