11/09/09

Telenet roefelt weer in de kabelkanalen in Knokke-Heist

Alle abonnees bij Telenet krijgen er op 1 oktober drie nieuwe, op Vlaanderen gerichte, tv-zenders bij. Het gaat om vtmKzoom, EXQI Plus en Discovery Channel. Daarom verdwijnt de ARD en verschuiven ITV en France 2 in het analoge frequentiebereik. Burgemeester Lippens is bij Telenet tussengekomen om tijdig uitleg te vragen. Telenet antwoordde dat de wijzigingen noodzakelijk zijn om via de kabel aan het groeiende aantal digitale kijkers een steeds rijker aanbod, ook in HD te kunnen bieden. Voor de digitale kijkers wordt het basisaanbod namelijk uitgebreid met een aantal anderstalige zenders. Meer bepaald betreft het Mediaset Italia, de Duitstalige zenders ProSieben, Sat. Eins, WDR en RTL Television en verder ook het Turkse TRT. Heel wat oudere analoge kijkers worden echter door de kabelaar op kosten gejaagd voor het laten instellen van de verschoven tv-zenders. Uiteindelijk blijft er voor de mensen niks anders over dan over te stappen op digitaal. Een andere oplossing is uiteraard, als je zuidelijke uitkijk hebt, satelliet tv laten installeren. Voor weinig geld heb je dan gratis honderden tv stations, waaronder ook alle Britse en Duitse omroepen, Arte in het Duits en Frans, en alle in het Engels uitzendende nieuwsstations van CNN en CNBC tot Al Jazeera, Seoul, Tokio en Beijing.

Intussen beloofde Telenet de kijkers heel goed in te lichten, alvast via de media. Op de zenders die verdwijnen of verschuiven komt ook 2 weken van tevoren een banner met een bericht hierover. Eind september krijgen alle klanten een bericht in de bus. Op
www.zenders.be komt alle informatie, per regio (bovenaan uw postcode invullen).

Voor Knokke-Heist komen de wijzigingen concreet hierop neer. De ARD (Duitsland 1) verdwijnt, en op dat kanaal zult u vanaf 1 oktober EXQI Plus vinden. En elke dag tot 20 uur 's avonds krijgt u op het nummer van uw vertrouwde Kanaal Z de kinderprogramma's van vtmKzoom te zien. VijfTV verschuift naar het kanaal waar u altijd naar France 2 keek. En France 2, ITV en het nieuwe Discovery Channel zijn verschoven naar de hogere frequenties. Dat wil zeggen dat u deze drie zenders opnieuw zult moeten instellen. Hun nieuwe frequenties vindt u hier. Bent u technisch aangelegd, dan kunt u die wellicht zelf instellen. Neem er best uw tv-handboek bij. Of download het via deze link. Geraakt u er niet uit, dan kunt u ook bellen op het gratis nummer dat in de brief vermeld zal staan. Of misschien kunt u een beroep doen op een goede ziel met meer technische kennis: maak met hem/haar alvast op tijd een afspraak voor 1 oktober. Of misschien een gelegenheid - zeker voor wie graag naar Franse (Arte, TF1, France 3, TV5 Monde, RTL Plus, RTL Plug, AB3) of Duitse programma's kijkt - om ook over te schakelen op digitaal?

Dit bericht geldt niet voor wie enkel tv kijkt via antenne, satellietschotel of Belgacom Tv.