30/06/2009

Antwoord parlementaire vraag rond de regelgeving voor golfkarretjes

De verkeersregels rond de golfkarretjes die steeds meer in het straatbeeld opduiken zijn de laatste tijd het voorwerp van heel wat vraagtekens. Zeker nadat een meisje van 17 in Knokke-Heist veroordeeld werd voor het rijden met een golfwagentje op de openbare weg. Eerder deze maand kwam er trouwens een antwoord op een parlementaire vraag rond de kwestie:

Auteur Jan Mortelmans, VB Departement Staatssecretaris voor Mobiliteit, toegevoegd aan de eerste minister. Sub-departement Mobiliteit: Betreft: Golfkarren. - Verkeersregels.

Vraag
Sinds enige tijd verschijnen de typische "golfkarren" in het straatbeeld. In Hasselt worden ze door een hotelketen ingezet voor het transporteren van hotelgasten. Herkenrode telt er één voor het vervoer van mensen met een beperkte mobiliteit en in Bilzen wil de toeristische dienst het vervoermiddel inzetten voor toeristen. Ook in Knokke-Heist verschijnen ze steeds vaker in het straatbeeld. Er blijken verschillende modellen van te bestaan. Sommige kunnen twee personen vervoeren, andere vier. Er zijn er met en zonder kentekenplaat. Wat is het statuut van deze golfkarren en welke verkeersregels moeten dan ook in acht worden genomen?

Antwoord
Er bestaan twee types van golfkarretjes: 1. De golfkarretjes zonder typegoedkeuring. Dergelijke golfkarretjes die een autonummerplaat voeren, worden erkend als materieel van speciale constructie en zijn maar tot de openbare weg toegelaten als ze een Proces-Verbaal van Benaming (P.V.B.) hebben, en onder de voorwaarden die in dat P.V.B. zijn vermeld, meer bepaald: - snelheid is beperkt tot 30 km/u en een snelheidsplaat is verplicht; - het voertuig moet beantwoorden aan de bepalingen van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen, inzonderheid aan deze betreffende de verlichting; - slechts toegelaten tot de openbare weg voor het rijden tussen de installaties en de terreinen van de golfclub waartoe zij behoren, en dit binnen een straal van 500 meter. De bestuurders van deze golfkarretjes moeten de verkeersregels naleven die van toepassing zijn op de autobestuurders. 2. De golfkarretjes met een Europese of nationale typegoedkeuring als bromfiets klasse A (twee- of driewielig, maximumsnelheid van 25 km/u) of klasse B (twee-, drie- of vierwielig, maximumsnelheid van 45km/u), zonder nummerplaat. De bestuurders van deze voertuigen moeten de verkeersregels naleven die van toepassing zijn op respectievelijk de bromfietsen klasse A en de bromfietsen klasse B. Dit betekent dat een helm verplicht is indien het golfkarretje niet is voorzien van een veiligheidskooi en ook dat de bestuurder in het bezit moet zijn van een rijbewijs B of A3 ingeval het een karretje met 4 wielen (bromfiets klasse B) betreft.